Radnici počinju s pripremom ljevaonice

U Aluminiju nakon 13 mjeseci prva zaposlenja, obnavlja se proizvodnja

07.08.2020.
u 13:52

Ugovor koji su potpisali novi Aluminij Industries u vlasništvu izraelskog MT Abraham Groupa s Aluminijem iz Mostara konačno je stupio na snagu, a prve ugovore već je dobilo nekoliko djelatnika angažiranih na visokom naponu te gasitelja, doznaje Večernji list. Nakon što je direktor novoga Aluminija Amir Gross Kabiri, koji je početkom travnja s Vladom Federacije BiH, kao pojedinačno najvećim, i drugim dioničarima potpisao ugovor o uzimanju u najam pogona posrnuloga mostarskog giganta, počeli su teći rokovi prema potpisanome dokumentu. On je konačno, nakon što su ispunjeni drugi preduvjeti, 5. kolovoza dopisom v. d. direktora Aluminija d. d. Anti Reziću, a o čemu je izvijestio i premijera Federacije BiH Fadila Novalića, zamjenicu premijera i ministricu financija Jelku Milićević te resornog ministra energetike, industrije i rudarstva, zatražio aktiviranje ugovora potpisanog 7. travnja. Nakon toga Rezić je izvijestio Kabirija te vodeće dužnosnike federalne Vlade o njegovu aktiviranju o početku najma i drugih međusobnih obveza. Prema dostupnim informacijama, nakon angažiranja prvih djelatnika već danas počinje novi val potpisivanja ugovora s djelatnicima koji su do gašenja pogona radili u ovome nekadašnjem gigantu. Ti bi djelatnici trebali početi raditi na pripremama pokretanja pogona Ljevaonice koja je prva na popisu planova koje su ranije predstavili iz izraelsko-kineske grupacije. Proteklih mjeseci provođena su testiranja u pogonima ove tvornice u sklopu nekadašnjega mostarskog kombinata. Utvrđeno je kako nisu zabilježene veće štete. Novi djelatnici trebali bi nastaviti raditi na pripremama kako bi sve bilo spremno za ponovni početak ovoga dijela Aluminija. Ljevaonica je ujedno bila finalni dio proizvodnje, dok su planovi o pokretanju tvornice Anoda, a ponajprije Elektrolize povezani s pronalaženjem prihvatljive cijene električne energije te drugih sirovina. Ovi planovi realiziraju se unatoč velikome pritisku s kojim se suočava gospodarstvo u cijelom svijetu koje se usporava zbog koronavirusa.

Zaposlenje 140 ljudi

Prema planovima, postupno bi se nakon Ljevaonice koja može samostalno funkcionirati, ali ima mnogo manji učinak, radilo na pokretanju pogona Anoda potrebnih za proces proizvodnje metala aluminija iz glinice u elektrolizi koja se odvija u ćelijama. U tome se očekuje zajednički nastup MT Abraham Groupa s kineskim gigantima China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC). U ranijim istupima predstavnici MT Abraham Groupa isticali su kako se u Ljevaonici očekuje prerada upola manjeg kapaciteta aluminija od onoga koji su imali u trenutku gašenja proizvodnje. “U razdoblju 2020. - 2021. počet ćemo s od 50.000 do 60.000 tona godišnje, što je nešto manje u odnosu na proizvodnju Aluminija prije gašenja kad se proizvodilo od 110.000 do 120.000 tona godišnje. Nakon provedbe plana proširenja i unaprjeđenja, za koji je zadužen naš poslovni partner kompanija NFC, planiramo podići proizvodnju na od 75.000 do 90.000 tona”, objasnio je direktor M. T. Abraham Groupe Isaac M. Tamir. Kao što je predviđeno ugovorom, planira se zaposliti prijašnje radnike, ali nova Uprava otvorena je i za druge zaposlenike koji će imati odgovarajuće kvalifikacije. U prvoj fazi planiraju zaposliti 140 ljudi. Pa, ipak, ključni problem ostaje napajanje električnom energijom koja je i bila ključni razlog zašto je kompanija prestala s radom u srpnju prošle godine kad su dugovanja premašila 220 milijuna eura.

Uloga Kineza

Iz izraelsko-kineske grupacije vode pregovore s partnerima izvan BiH o dugoročnoj opskrbi električnom energijom mostarske kompanije, čime bi i pokretanje cijele kompanije bilo više nego izgledno. Procjene govore da gašenje Elektrolize nije propisno izvedeno, zbog čega ponovno pokretanje tog pogona neće biti moguće prije 2023. Proces unaprjeđenja pogona Elektrolize trajao bi između 12 i 18 mjeseci te bi ga trebala provesti tvrtka NFC. Dugoročno će se pokušati izgraditi vlastita elektrana na plin, a za taj posao zadužena je kineska korporacija China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?