U prostorijama Muzeja Republike Srpske

U Banjoj Luci predstavljeni Napretkov kalendar i Godišnjak

14.12.2021.
u 13:33

U prostorijama Muzeja Republike Srpske u Banjoj Luci u subotu 11. prosinca održano je predstavljanje Napretkovog zidnog kalendara za 2022. godinu kao i 69. broja Hrvatskog narodnog godišnjaka.

O samom kalendaru kao i Godišnjaku govorili su urednici i predstavljači Miroslav Landeka, urednik kalendara i Franjo Bratić, urednik godišnjaka, a svoj osvrt na kalendar dao je i Fedor Marjanović, član HKD Napredak Banja Luka. Prije početka programa nazočnima se obratila djelatnica muzeja Nataša Nogo i pozdravila sve u ime direktora ove povijesno edukativne institucije koja njeguje i čuva kulturu svih naroda koji su živjeli i koji žive na području grada Banje Luke i Republike Srpske. U svom obraćanju je istaknula da muzej kao institucija, iako otvoren za suradnju sa svima, od svojih suradnika zahtijeva određenu razinu i kvalitetu aktivnosti u čemu Napretkova podružnica u Banjoj Luci ne samo da ispunjava uvjete, nego je na razini iznad.

Uredništvo Godišnjaka s predsjednicom banjolučke podružnice HKD Napredak

 

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Zatim je pozvala predsjednicu HKD Napredak Banja Luka Ružicu Grozdić Ševarika, da se obrati nazočnima. U svom obraćanju predsjednica Napretkove podružnice u Banjoj Luci se zahvalila Središnjoj upravi na odluci da Banja Luka bude grad domaćin zadnje sjednice SU, te nije krila zadovoljstvo što se u Banjoj Luci predstavlja Napretkov kalendar i Hrvatski narodni godišnjak. Posebnu zahvalu za financijsku i moralnu potporu, u ime uprave je uputila pored predsjednika dr. Nikole Čiče i dopredsjednicima, Miroslavu Landeki i Josipu Križanoviću. Svoju osobnu zahvalnost je uputila onom koji ju je inspirirao da obnovi Napredak u Banjoj Luci, onome koji svojim radom i djelovanjem i danas inspirira i ukazuje, a to je prof. dr. Franjo Topić. Zatim je pozvala predstavljače da predstave kalendar i Godišnjak.

Ružica Ševarika, predsjednica banjolučke podružnice i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

 

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Miroslav Landeka je prije predstavljanja kalendara pozvao predsjednicu Napretka u Banjoj Luci i uručio prigodne darove za podružnicu, fotografiju naslovnice kalendara, knjigu Stari most s mjesta događaja u izdanju HKD Glavna podružnica Mostar i dvije slikovnice u izdanju HKD Napredak Ljubuški i druga u zdanju HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

 

Landeka je nazočne uputio o Napretkovoj izdavačkoj djelatnosti, a jedan od izdavačkih brendova je i Napretkov kalendar, čija prva izdanja datiraju još s početka 20. stoljeća Prvi zidni kalendar Napredak je izdao 1904 god. dok je Društvo tek raslo, razvijajući se postupno i dobivajući s vremenom kulturno-prosvjetne obrise po kojima će ubrzo postati prepoznatljivo.

 

- Napredak je kao i prošle godine i ove godine tiskao svoj kalendar, to kažem iz razloga jer su neki veći i bogatiji od nas odustali od te tradicije, a mi smo unatoč pandemiji koja je promijenila ovaj svijet ostali vjerni tradiciji - naglasio je.

 

Tema kalendara su skulpture iz zbirke umjetnina pod nazivom “Majka”, inače u stalnom postavu Galerije Majka u sklopu franjevačkog samostana Sv. Ante Padovanskog na Humcu.

 

Proteklih godina tema kalendara od kada je urednik kalendara teme su bile Mostovi svijeta, Crkve u Hrvata, Stećci u BiH i Hrvatskoj, srednjovjekovne utvrde u BiH i Vodopadi u BiH.

 

Iz motiva i tema koje su bile zastupljene vidljivo je kako nastojimo kroz kalendar očuvati i promovirati prirodne ljepote i svakako našu bogatu kulturnu baštinu- istaknuo je Landeka.

 

U svom obraćanju o Godišnjaku Bratić je istakao da Godišnjak služi u prvom redu za upoznavanje članstva i javnosti o djelovanju Društva i podružnica i njihovim aktivnostima. Riječ je o izdanju u kojem se mogu pronaći ozbiljna i vrijedna književna djela, izvrsni povijesni, etnološki, zemljopisni i drugi znanstveni radovi, kritike i prikazi.

 

Uz izvješća o radu Središnje uprave i Napretkovih podružnica i udruga za prošlu godinu, prilozi brojnih suradnika od prvog broja Godišnjaka davne 1907. pa do broja 69. za 2021. godinu, svjedok su kulturnih, političkih i drugih društvenih događaja u vremenu u kojem su nastali.

 

Ovogodišnje izdanje posvećeno je, također, 30. obljetnici rada i djelovanja Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Obnoviteljska skupština Napretka održana je 29. rujna 1990. u Sarajevu u kinu “Dubrovnik”.

 

Glavni i odgovorni urednik ovog broja Godišnjaka, kao i nekoliko ranijih, je član Središnje uprave HKD Napredak Franjo Bratić. Uredništvo Godišnjaka čine i Ivana Barišić, članica Središnje uprave te Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.

 

Zatim je član banjolučke podružnice Fedor Marjanović dao svoj osvrt na kalendar. istaknuvši kako kalendar ima i umjetničku vrijednost, jer na njemu su fotografije s izložbe “Majka” koju je osmislio fra Ljudevit Rupčić na osnovu vlastite knjige istoimenog naziva Majka“. - Naslovnicu kalendara i mjesec siječanj krasi fotografija skulpture „Hercegovka“ kipara Ivana Rendića. Kalendar je opremljen odličnim fotografijama radova Ivana Meštrovića „Žena u molitvi“ i „Majčina igra“, „U bijegu“, Antuna Augustinčića, „Kraljica majka Katarina Kosača“ Florijana Mićkovića, „Hercegovka i dijete“ Ilije Bule, „Majčin oprez“ i „Majčina briga“ Juraja Škarpe, „Majka“ Krune Bošnjaka, „Prelja“ Roberta Frangeša Mihanovića i „Šokica s kolijevkom“ Vanje Radauša. Na mene je ostavila najveći dojam fotografija skulptura Majčina briga i Majčin oprez od Juraja Škarpe, jer u današnjem vremenu u kojem živimo pogođeni pandemijom i ostalim dnevno političkim neprilikama, više nego ikad je izražena majčina briga i oprez - istaknuo je Marjanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predstavljanje u Banjoj Luci

 

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Po završetku predstavljanja nazočni su mogli uživati u kompoziciji Largo -(Francesko Maria Veracini) koju su izvele violinistica Lidija Bojinović i Željka Jovanović, a upriličen je i prigodan domjenak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?