Problem nedostatka kompletnog zdravstvenog osoblja

U BiH 746 doktora obiteljske medicine, a treba ih 1600

03.05.2022.
u 20:30

BiH je treća na svijetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Njemačku. Broj odlazaka medicinara iz BiH nastavljen je, i čak se povećao tijekom pandemije. U isto vrijeme u BiH kronično nedostaje liječnika svih vrsta specijalizacije, piše Večernji list BiH. 

Pregled, umjesto 20, 5 minuta

Prema riječima dr. Amile Bećirović, predsjednice Liječničke komore FBiH, nije to više problem samo malih sredina - liječnika i medicinskog osoblja nedostaje i u velikim gradovima. Ambulante obiteljske medicine se zatvaraju, u boljem slučaju rade samo jednu smjenu jer nema liječnika obiteljske medicine. U BiH nedostaje oko 50 posto specijalista obiteljske medicine, kazao je za Fenu dr. Zaim Jatić, predsjednik Udruge doktora obiteljske medicine FBiH, ustvrdivši kako su domovi zdravlja preopterećeni te da liječnici po pacijentu imaju od 5 do 7 minuta, čime su najviše zanemarene preventivne aktivnosti, a što se u konačnici odražava na broj umrlih od kardiovaskularnih i malignih bolesti. Navodi kako bi prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. u BiH trebalo raditi oko 1600 liječnika obiteljske medicine, no da je stanje u praksi sasvim drugačije i da nam kronično nedostaje specijalista obiteljske medicine. - Prema izvješćima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, u cijeloj BiH imamo 746 specijalista obiteljske medicine. To bi mogao biti nedostatak od 50 posto obiteljskih liječnika - ustvrdio je Jatić, naglasivši pritom kako je problem što su zbog potreba suvremene medicine ovi standardi u većini europskih zemalja niži i kreću se od jednog liječnika na 1000 do 1900 stanovnika. Upozorio je i na opterećenost domova zdravlja, manjak vremena za pregled pacijenata. - Optimalan broj pacijenata dnevno po timu obiteljske medicine je između 25 do 35. U praksi su ove brojke udvostručene. Također, optimalno je da za pacijenta imamo 20 minuta po pregledu, a u stvarnosti je to 5 - 7 minuta - naglasio je Jatić.

BiH daleko od standarda

U BiH, ako je suditi po standardima koji vrijede u Europi, nedostaje 2000 liječnika, što su još prije pandemije tvrdili sindikalci. Godinama se ukazivalo na problem odljeva liječnika i medicinskih radnika. Prema standardu EU-a, oko 360 doktora treba doći na 100.000 građana, a BiH je daleko od toga broja. Točna evidencija liječnika koji su napustili BiH ne postoji, međutim, prema podacima Liječničke komore FBiH, BiH je samo u 2018. napustilo 267 liječnika. Godinu ranije taj broj bio je veći jer su BiH napustila 362 liječnika koja dolaze s područja FBiH i njima je od nadležnih županijskih liječničkih komora izdana “etička suglasnost” za odlazak.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?