Pedeset godina rada

U BiH i RH donirali 800.000 franaka

14.05.2018.
u 08:23

Tri desetljeća Večernji list pokrovitelj je zabave koju u Švicarskoj organizira Hrvatsko športsko društvo “Zagreb” Arbon. Te su zabave uvijek s humanitarnim karakterom jer tako su prikupili značajna sredstva i potpomogli brojne akcije, udruge i organizacije diljem Hrvatske i BiH. Ovoga puta odlučili su pomoć usmjeriti prema Posavini jer u društvu, iza Zagreba, veliki je broj iseljenih Posavljaka.

Pomažu domovini

Dugogodišnji dopredsjednik društva Marko Pranjić iz Domaljevca ovoga puta animirao je društvo prema Domu zdravlja u Domaljevcu. S desetak predstavnika HŠD “Zagreb” koji djeluje u Švicarskoj boravili su u Posavini i pri tome humanitarno i sportski djelovali. Uz donaciju za kupnju sanitetskog vozila, odigrali su i nogometni susret. Marko Pranjić 30-ak je godina u Švicarskoj, toliko i djeluje u društvu, predsjednik je istoga šest godina i deveti mandat u Upravi.

- Iduće godine društvo koje ima oko 200 članova obilježava 50 godina uspješnog rada i kroz pet desetljeća financijski smo potpomogli najviše humanitarne projekte u domovini, Hrvatskoj i BiH, ali i u Švicarskoj, s oko pola milijuna franaka. Oko 300.000 franaka izdvojili smo kroz razne oblike potpore.

- Svake godine odlazimo u domovinu RH i BiH i pomažemo koliko možemo. Ja sam za Domaljevac, Posavinu, jako vezan. To vam je kao zrak koji želite nakratko udahnuti da bi vam trajao do idućeg dolaska. Ovdje su boravili i predstavnici HVIDR-e Sv. Martina na Muri i HVIDR-e HB s kojima smo u Domaljevcu odigrali nogometni susret. Druženje je, prije svega, važno, a sportski rezultati su u drugom planu - kaže nam Marko i već najavljuje za prvi vikend u veljači jubilarni 50. rođendan HŠD “Zagreb” Arbon.

Vozilo za patronažnu skrb

Aktualni predsjednik HŠD “Zagreb” Robert Mašić na službenom prijmu je ravnatelju Doma zdravlja u Domaljevcu dr. Mariju Pranjiću uručio ček donacije od 2500 franaka za pomoć u kupnji sanitetskog vozila.

- Sredstva nisu velika, ali smatram da će biti poticajna i za druge udruge u dijaspori kako bi osjetili srce za ovo područje koje ima herojsku povijest jer se ponovno kao feniks izdiglo nakon rata, poplava i svega što je protutnjalo ovim krajem - kazao je predsjednik HŠD “Zagreb” Mašić. Ravnatelj dr. Pranjić zahvalio je što se dijaspora uključila u priču humanosti jer je to, kazao je, nastavak akcije prikupljanja sredstava za kupnju vozila za patronažnu palijativnu skrb.- Naša ustanova pruža patronažnu palijativnu skrb, kao i prijevoz pacijenata do udaljenijih zdravstvenih centara u RH i BiH. Vozilo koje smo do sada koristili staro je 20 godina i odavno je nesigurno na cesti. Hvala HŠD Arbon na donaciji, Robertu i braći Marku i Ivi Pranjić od kojega je i krenula ova akcija - kazao je dr. Pranjić.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije