Mirko Šarović

U BiH ima 10 do 15 kompanija koje mogu izvoziti piletinu u EU

22.11.2017.
u 10:50

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je Inspekcija EU za hranu i zdravlje, nakon posjeta BiH krajem rujna i početkom listopada objavila izvještaj po kojem su četiri bh. objekta spremna za izvoz piletine i proizvoda od piletine u države EU.

Istaknuo je da bi dozvola za izvoz iz BiH trebala biti objavljena u narednim tjednima, a točan rok će ovisiti od procedura u Europskoj komisiji.

- Taj izvještaj je potvrda da smo dobro radili protekle dvije godine, te da su objekti i cijeli sustav uznapredovali i ispunili preporuke date još 2012. kada je u pitanju dobivanje EU broja za ovaj važan proizvod - rekao je Šarović.

Pojasnio je da je, ukoliko bh. sustav kontrole proizvodnje piletine i proizvoda od piletine dobije dozvolu za izvoz, mogući broj kompanije koje bi mogle izvoziti neograničen, te da je siguran da u BiH ima 10 do 15 ozbiljnih kompanija koje mogu izvoziti piletinu u EU.

Šarović je naveo da je resorno ministarstvo izvršilo pripreme za dobijanje dozvola za izvoz konzumnih jaja u EU, koja bi mogla uslijediti relativno brzo, kao i crvenog mesa za koje bi proces mogao biti nešto zahtjevniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?