Nikola Špirić

U BiH na sceni međuinstitucionalna paranoja i nepovjerenje

 Nikola Špirić
18.08.2016.
u 15:01

Potpredsjednik SNSD-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić tvrdi da je u BiH na sceni "međuinstitucionalna paranoja i nepovjerenje kada su u pitanju pravosudne institucije, tužiteljstvo i agencije za borbu protiv kriminala i korupcije BiH“.

"Postavlja se pitanje jesu li opredjeljene za tu borbu ili se bore jedne protiv drugih. Političke stranke Saveza za promjene žele da te institucije pretvore u predizborne štabove i ta vrsta politike predstavlja opasnost za BiH", ustvrdio je Špirić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, uz stav da ta paranoja može razoriti tkivo mnogo snažnijih država od BiH.

Očekivao je, kaže, da će Savez za promjene "po pitanju prisluškivanja predsjednika RS-a, zakonito ili pored zakona, tražiti korekciju rada institucija, a ne da poručuju da traže zasjedanje Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost koja nema nikakve nadležnosti po tom pitanju, da bi još jednom institucije RS-a i BiH, kao što je Tužiteljstvo, koje ne mogu pretvoriti u svoj predizborni štab, izvrgnule ruglu u državnom parlamentu“.

"Nisam čuo nikakvu ekspertizu ministra sigurnosti BiH je li u funkciji sustav, kojem je istekao mandat, za legalno presretanje telefonskih razgovora i da kaže tko od državnih tužitelja nije u operativnoj obradi kada je tehnika u pitanju", kazao je Špirić.

Vjeruje, kaže, da ih više jeste, nego nije u toj obradi.

"Ako su glavni tužitelj BiH, predsjednik RS-a Milorad Dodik i ostali pod operativnom obradom, koji od tužitelja nije. Lakše je reći koji nije, nego koji jeste. To je ozbiljno pitanje za sve institucije", ustvrdio je Špirić.

Pozvao je da se usvoji zakon o praznicima BiH, a da se slave datumi koji su u nadležnosti entiteta te da referendum ne treba biti "povod za dizanje napetosti, jer ovo nije referendum za odvajanje“.

"Ne vidim razlog da se osporavaju praznici entiteta", rekao je Špirić i pozvao građane, bez obzira, kako je naveo, kojoj nacionalnosti pripadaju, da izađu na referendum 25. rujna o 9. siječnja kao Danu RS-a.

Smatra da to treba biti "praznik kojem se svi trebaju radovati“, a protiv je eskalacije napetosti zbog referenduma u RS te njegovog korištenja u predizborne svhe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije