epidemija i pojačane mjere

U BiH od ospica oboljelo troje djece iz iste obitelji, broj oboljelih raste

19.04.2019.
u 14:00

Dom zdravlja Zvornik prijavio je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiju ospica u jednoj obitelji na području te općine.

Oboljelo je troje djece iz iste obitelji s tipičnim simptomima malih boginja, svi su hospitalizirani i nitko nije cijepljen MRP cjepivom. “Dom zdravlja Zvornik poduzeo je sve nužne protuepidemijske mjere i u redovitom su kontaktu s Regionalnim centrom Instituta u Zvorniku te nadležnim pedijatrom u bolnici Zvornik”, navodi se u priopćenju. Institut za javno zdravstvo RS-a prije mjesec dana, kada su se pojavili prvi pacijenti oboljeli od ospica u Sarajevu, uputio je dopise svim domovima zdravlja, privatnim ambulantama obiteljske medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u Republici Srpskoj u vezi s jačanjem mjera za sprječavanje širenja ospica u Republici Srpskoj. Ospice su zarazno virusno oboljenje koje se prenosi kapljičnim putem. “Pad kvalitete kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti. Kako je obuhvat MRP cijepljenjem posljednjih godina u Republici Srpskoj bio niži od nužnih 95 posto (za 2018. godinu iznosio je 83,4 posto, za 2017. godinu 83 posto, a za 2016. godinu 74 posto), nužno je intenzivirati mjere za sprječavanje širenja bolesti”, navodi se u priopćenju. S obzirom na to da su zarazno oboljenje, epidemija ospica proglašava se kad obole dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije