na osnovnu hranu

U BiH opća stopa PDV-a ostaje 17 posto, ali ima mjesta i za onu sniženu

15.01.2019.
u 16:00

Smanjenje PDV-a na osnovnu hranu i lijekove bez recepta u Hrvatskoj zadovoljilo je i kupce iz BiH. Razlog je taj što se ne radi o malim pojeftinjenjima s obzirom na to da je PDV na hranu s 25 pao na 13 posto, dok su lijekovi koji se izdaju bez recepta s 25 smanjeni na 5 posto, pa stoga ljudi iz BiH sada u opskrbu namirnicama rado idu u RH, piše Večernji list BiH. 

Nulta stopa na izvoz

U BiH se koristi jedinstvena stopa od 17 posto PDV-a. Kako stvari stoje, ona bi trebala i ostati, što su potvrdili i u Upravi za neizravno oporezivanje.

- Mi smo u nacrtu Zakona o PDV-u ostavili jedinstvenu stopu od 17% i nultu stopu na izvoz. Tako da će u samom procesu usvajanja eventualno ostati isto kao u nacrtu prijedloga zakona ili se nešto može promijeniti na Upravnom odboru UNO-a BiH, Vijeću ministara ili u Parlamentarnoj skupštini BiH - priopćeno je. I u toj instituciji smatraju da je za BiH ekonomski najbolja opcija da opća stopa PDV-a ostane 17 posto. Priča o povećanju imala bi smisla ako bi se smanjili porezi i doprinosi na rad, a značajno povećale plaće u BiH, ali pitanje je koliko je to realno, iako je prošle godine povećanja bilo, no dogodilo se iz prijeke potrebe da se zadrži radnike. Plaće su u prosjeku povećane od 100 do 300 KM, a ni to nije zadržalo tisuće onih koji su željeli otići za boljim sutra iz ove zemlje. Stoga, ako bi se dogodilo povećanje PDV-a, a koje ne bi pratile olakšice za poduzetnike i novo, značajno povećanje plaća radnicima, onda bi to dovelo do novih odlazaka, a već sad ih je najavljeno 80.000 nakon što Njemačka počne provoditi novi useljenički zakon od 2020. godine. No, još jedna stvar zbog koje nema potrebe povećavati PDV sa 17 posto jest činjenica da je on, iako ga mi ne vidimo na računu kad plaćamo nešto, povećan za 1 posto. Objasnio je to i ekonomist Anto Domazet. - Mi smo povećanjem trošarina na gorivo za 0,15 KM po litri povećali neizravne poreze i taj učinak otprilike je godišnje negdje oko 230 milijuna KM, a to je ekvivalent kao 1% povećanja PDV-a - naglasio je ekonomist. Porezna uprava FBiH također je dala negativno mišljenje o povećanju PDV-a.

Osnovni proizvodi

- Za mene bi zaista bilo apsurdno da povećavamo PDV, bilo da je to dva ili više posto, uz ovako izražen postotak sive ekonomije - ustvrdio je Šerif Isović, šef Porezne uprave FBiH. I njegovo je razmišljanje na tragu europskih zemalja da bi PDV na osnovne namirnice koje sudjeluju u potrošačkoj košarici trebao biti niži.

Zanimljivo je da je opća stopa PDV-a u BiH među najnižima u Europi s obzirom na to da su one europske od 18 do 25%. Međutim, te zemlje imaju i sniženu stopu PDV-a. Primjerice, jedna od posljednjih prosječnih neto plaća u BiH iznosila je 894 KM ili 457 eura, dok zemlje EU-a Bugarska i Rumunjska imaju nižu prosječnu neto plaću od BiH, od 371 odnosno 321 euro, i imaju sniženu stopu PDV-a uz opću. Snižena stopa PDV-a za osnovne proizvode u Bugarskoj je 9%, a u Rumunjskoj između 5 i 9%. Znači, mjesta za sniženu stopu PDV-a u BiH ima.•

Ključne riječi
PDV

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?