građani zabrinuti

U BiH poskupjeli gorivo, kruh, meso, ulje..., mjera države još nema

kupovina
15.03.2022.
u 20:30

Vlasti u BiH konačno su shvatile da moraju nešto poduzeti.

Građani su svakim novim danom u sve većem šoku od iznosa na računima. Pitaju se ima li kraja inflaciji i što rade nadležni. Vlasti u BiH konačno su shvatile da moraju nešto poduzeti u vezi s velikim povećanjem cijena svih proizvoda, piše Večernji list BiH.

Planirane mjere su još neizvjesne ili u pripremi. Za to vrijeme građani sve brže troše novac kojim raspolažu i počinju se odricati uobičajenih proizvoda.

Posljedice rata

Činjenica je da plaća u BiH svakim danom ima sve manju vrijednost. U nedjelju je u jednoj sarajevskoj trgovini zabilježena cijena za litru ulja od nevjerojatnih 5,50 KM, uz njega je bili izloženo i jeftinije ulje s cijenom od 4,80 KM. Sve ovo su posljedice napada Rusije na Ukrajinu, a ekonomski stručnjaci već sada upozoravaju kako će rat u toj zemlji u značajnoj mjeri utjecati i na ekonomske, trgovinske i financijske trendove i kretanja u Europi, ali i svijetu. Očekuje se da će ovaj rat izazvati rekordna povećanja cijene proizvoda na bazi brašna kao što su kruh, tjestenina i keks.

Cijene pšenice već su dostigle najvišu razinu u proteklih 14 godina. Rusija i Ukrajina zajedno proizvode oko 14% pšenice, što čini gotovo jednu trećinu svjetskog izvoza pšenice. Cijene hrane će definitivno rasti, a jedini bh. proizvođač ulja, tvrtka Bimal, planira od idućega tjedna povećanje nabavne cijene ulja i to po 4,05 KM. Ako se na ovu cijenu doda sadašnja stopa PDV-a te marža maloprodajnika, to bi značilo da bi građani u trgovinama litru ulja mogli plaćati i do vrtoglavih 5 KM.

- Tvrtka BIMAL je napravila nivelaciju cijena u skladu sa svjetskim tržištem i aktualnim mogućnostima za nabavu suncokretovog sjemena. Do ovoga je došlo zbog nedostatka domaće sirovine što je osnovna prepreka u kriznim situacijama. Ne možemo se osloniti na sjeme uljarica iz BiH, sirovinu moramo uvoziti i kupovati na stranim tržištima. One zemlje koje imaju svoju sirovinu u prednosti su jer se turbulencije na svjetskom tržištu manje te se sporije odraze na domaći proizvod na polici - istaknuli su za Raport iz Bimala. Iako je najavljivano da cijene kruha neće rasti, Klasov polubijeli kruh od vikenda košta 1,30 KM, potvrđeno je iz Klasa za Avaz.

- Cijene pšenice na tržištu su posljednjih 7 dana dosegle svoj rekord, a otežana isporuka dodatna je otežavajuća okolnost za proizvođače kruha. Poskupljenje pšenice za 30% nas je, zbog ekonomičnog poslovanja kompanije, primoralo na korekciju cijena - kazali su. Navode kako je cijena narodnog kruha ostala ista te da je poslovanje Klasa izravno ugroženo povećanjem cijene goriva i električne energije. - Zbog vrlo dinamičnih promjena cijena pšenice, praktično iz dana u dan, do daljnjeg ne možemo davati pouzdane prognoze cijena sirovine i energenata, a samim tim ni naših finalnih proizvoda - zaključuju iz Klasa.

Cijene u trgovinama

A kakve su cijene ostalih osnovnih artikala? Kilogram brašna je 1,95 KM dok pakiranje od 25 kg od dva različita proizvođača košta 24,40 KM, a ono skuplje 27,60 KM. Kilogram riže je 3,95 KM, dok je pakiranje od 15 komada 4,30 KM, a litra ulja 3,80 KM. Pakiranje maslaca od 250 grama je 6,75 KM, što znači da je maslac dostigao nevjerojatan iznos od 27 KM za kilogram, a pakiranje rezanaca od 400 grama je 3,55 KM. Pola kg kave je 8,50 KM. Cijene variraju od trgovine do trgovine, pojedini koriste situaciju i neopravdano podižu cijene, a inspekcije pozivaju građane da takve slučajeve prijave. Gorivo poskupljuje svakodnevno, a ono za sobom povlači poskupljenje svih proizvoda i usluga. Dizel je na pojedinim crpkama 3,61 KM i ako ovako nastavi, uskoro ćemo ga plaćati i 4 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije