Presuda Vrhovnog suda

U BiH se preglasava Hrvate, na Kosovu pak štiti Bošnjake

16.03.2021.
u 20:02

Kako se povijest ne bi na izvjestan način ponovila na Kosovu, pobrinuo se tamošnji Vrhovni sud koji je uvažio žalbu bošnjačke nacionalne zajednice i zastupnice Dude Balje te oduzeo mandat drugoj Bošnjakinji Adrijani Hodžić koju su većinski izabrali Srbi te je pokušali ugurati u kosovski parlament. Prije više od 30 godina u tadašnju srbijansku pokrajinu službeni je Beograd ipak nametnuo Sejdu Bajramovića kao predstavnika Albanaca unatoč tome što je to bilo protiv njihove političke volje, piše Večernji list BiH. 

Ispala srpska Bošnjakinja

Ovdje je više nego zanimljiva paralela pa ono što vrijedi za političku zajednicu Bošnjaka na Kosovu ne vrijedi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, čak unatoč činjenici što BiH ima Daytonski sporazum i Ustav koji definira poziciju konstitutivnih naroda i njihovu jednakopravnost. Pa čak i presude koje definiraju potrebu legitimnoga političkog predstavljanja. No, vratimo se odluci kosovskoga Vrhovnog suda koju je dio medija u BiH prenio, ali pri tome ne “primjećujući” nikakvu paralelu s BiH. 
A odluku je donijelo tročlano Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Albert Zogaj, a Večernjak donosi najvažnije dijelove koji itekako upućuju i lekcije bosanskohercegovačkim strankama, a ponajprije najbrojnijem bošnjačkom narodu. Takvu odluku Vrhovni sud prihvatio je kao drugostupanjsko rješenje nakon što je kosovsko Središnje izborno povjerenstvo praktično utvrdilo zloporabu prigodom biranja predstavnika bošnjačke zajednice. 
- Odbijaju se kao neosnovane žalbe političkog subjekta Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić i političkog subjekta Socijaldemokratska unija (SDU), izjavljene protiv odluke Izbornoga panela za žalbe i predstavke. Vrhovni sud Kosova poništio je sve glasove dobivene od političkog subjekta Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić u većinski srpskim općinama: Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica, te ispravio tehničku pogrešku u izreci žalbene odluke - navodi se u odluci Vrhovnog suda Kosova koji djeluje također pod svojevrsnom supervizijom međunarodne administracije u toj državi, kao i Misije za Europsku sigurnost i suradnju koja pomaže u provedbi izbornih procesa.

Opasna praksa

- Dobiveni glasovi od Ujedinjene zajednice - Adrijana Hodžić i Koalicije Vakat su u disproporciji s brojem stanovnika bošnjačke zajednice, one kojoj pripadaju i politički subjekti - žalitelji, pa i oni drugi. Prvi put na općim izborima na Kosovu određeni subjekti, u ovom slučaju Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić i Koalicija Vakat dobili su većinu glasova od srpske zajednice, što predstavlja devijaciju volje glasača bošnjačke zajednice. To u suštini znači miniranje izbornoga procesa i njegova integriteta - navodi se u odluci Vrhovnog suda Kosova. Objasnili su kako pokušaj stvaranja takve prakse da se “masovnim glasovanjem jedne zajednice glasa za drugu, predstavlja rizik koji bi u buduće mogao biti zloupotrijebljen od većinske zajednice, čime bi bilo onemogućeno manjinskim zajednicama objektivno pravo predstavljanja”. Preslikano na BiH, jasno je kako je to slučaj s nametanjem hrvatskoga člana Predsjedništva i biranja izaslanika za Dom naroda glasovima većinskih Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebali predstavljati. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?