liječnici iznijeli podatke

U BiH svaki dan 2.800 ljudi ide na dijalizu

'karlovac opca bolnica karlovac-dijaliza,080208 dijaliza,pacijenti snimila kristina stedul-fabac'
Foto: 'kristina stedul-fabac'
26.12.2015.
u 07:30

Od ukupnog broja pacijenata u BiH 700 ih čeka na kadaveričnu transplantaciju (kirurški zahvat uzimanja organa od moždano umrle osobe i presađivanje u tijelo primatelja, čime mu se spašava život), u FBiH je 226 pacijenata na listi čekanja

U BiH ima 27 dijaliznih centara, a 2.800 pacijenata redovito odlaze na dijalizu. Od ukupnog broja pacijenata u BiH 700 ih čeka na kadaveričnu transplantaciju (kirurški zahvat uzimanja organa od moždano umrle osobe i presađivanje u tijelo primatelja, čime mu se spašava život), u FBiH je 226 pacijenata na listi čekanja.

Najopterećeniji centri u Federaciji BiH su u Tuzli, Zenici, Sarajevu, od centara u RS-u najopterećeniji je onaj u Bijeljini. Ovo su podaci izneseni na Stručnom skupu u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, prenosi Fena. Šefica Klinike za hemodijalizu Halima Resić kazala je da zahvaljujući tehnološkom napretku imaju kvalitetan dijalizni proces, ali kako, nažalost, broj pacijenata raste, starosna struktura se mijenja. 

Precizira da je 1996. godine bilo 60 pacijenata na dijalizi u UKCS-u, a sad ih je 312. Istaknuto je da je u BiH transplantacijski proces poboljšan, te ponovo ukazano na potrebu podizanja svijesti stanovništva o važnosti doniranja organa nakon smrti kako bi se pomoglo u izlječenju dijaliznih pacijentima i omogućio im se život kao svih drugih ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?