deportiranje u BiH

U BiH uskoro stiže još nekoliko stotina ISIL-ovaca

isil
21.12.2019.
u 09:27

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Emiru Ališiću, Seadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, petorici od sedam osumnjičenih ISIL-ovaca, koji su u četvrtak navečer uz jake mjere sigurnosti, uz šest žena i 12 djece deportirani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu američkim vojnim zrakoplovom, piše Večernji list BiH. 

Programi deradikalizacije

Sud BiH održao je sinoć pet odvojenih ročišta i donio pojedinačna rješenja za određivanje pritvora u trajanju do mjesec dana zbog opasnosti od bijega. Preostalu dvojicu iz prve skupine ISIL-ovaca koja je sinoć prebačena u Sarajevo, Armena Dželku i Muharema Dunjića, u zračnoj luci preuzeli su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i prevezli ih u svoje prostorije u Istočnom Sarajevu radi kriminalističke obrade. Svi su oni osumnjičeni za kaznena djela organiziranja terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Žene i djeca koji su deportirani iz Sirije također su odmah po dolasku na sarajevski aerodrom prošli odgovarajuće provjere Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportirani u prihvatni centar Delijaš kod Sarajeva te će ubrzo biti upućeni svojim obiteljima u BiH. Među djecom ima i ratne siročadi, poput četverogodišnje djevojčice koja ima i opekline, navodno od posljedica raketnog napada koji je preživjela. Nju su preuzeli djed i baka.

Šest žena koje su deportirane u BiH bit će pod posebnim nadzorom sigurnosnih službi, jer se navodno tek utvrđuje njihova uključenost u terorističke aktivnosti ISIL-a. Sve će one, kao i djeca, biti podvrgnute socijalnom tretmanu, a vjerojatno i nekoj vrsti deradikalizacije, kako bi se spriječio negativan utjecaj na okolinu. Upitno je, međutim, gdje će se neke od njih smjestiti s djecom, jer su se pojedine obitelji njih javno odrekle nakon što su otišle u Siriju. Među ženama koje su deportirane u BiH jest i Amina Kečo, supruga terorista Ibre Ćufurovića, kojem se u BiH već sudi zbog djelovanja u okviru ISIL-a u Siriji i Iraku.

Iako je svih sedam ISIL-ovaca već poznato sigurnosnim i pravosudnim tijelima koja su za njima raspisala i tjeralice, informacije sa sudskog ročišta govore da su se oni uglavnom pokušali prikazati kao žrtve. Osumnjičeni teroristi prije deportacije boravili su u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda. Na ročištu na Sudu BiH tvrdili su da su ih Kurdi tukli prije izručenja.

Jedan od osumnjičenih Jasmin Keserović u Bosnu i Hercegovinu je čak došao bos. Papuče su mu dali sudski policajci na aerodromu. Neki od osumnjičenika, poput Emira Ališića, tvrdili su da su se prije nego su uhićeni htjeli vratiti u BiH, ali da nisu imali novca. Miralem Berbić je, pak, pred Sudom BiH ispričao kako je u Siriju otišao vratiti kćer te da je na teritoriju pod kontrolom tzv. Islamske države bio građevinski radnik, a ne borac. Međutim, fotografije koje su se pojavljivale i u medijima prikazuju ga kao vojnika, a ne radnika.

Poginulo 26 djece

Odvjetnik Senad Dupovac, koji zastupa Keserovića, izjavio je da je na ročištu izneseno više šokantnih podataka, poput onog da je u Siriji poginulo 26 bh. djece. Međutim, riječ je o informaciji koju je iznio Keserović i koju očito treba uzimati s rezervom. Slično je i s drugim podacima, kao što su oni o pogibiji cijelih obitelji. Navodno su nekima od izručenih ISIL-ovaca obitelji ostale u zarobljeništvu Siriji, kao i muževi nekih od žena deportiranih u četvrtak.

Cijelu akciju izručenja prve skupine ISIL-ovaca pratile su jake sigurnosne mjere, a procjenjuje se da bi ih još nekoliko stotina, u više skupina, moglo biti deportirano u BiH u skorom razdoblju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije