Popis stanovništva u BiH

U Bileći smanjen broj Hrvata za 33 posto

bileći
11.09.2016.
u 10:00

Na području Bileće spajaju se sredozemna i kontinentalno-planinska klima. Južno od Bileće nalazi se izvor rijeke Trebišnjice. Godine 1966. izgrađena je hidroelektrana i stvorena je jedna od najvećih umjetnih akumulacija u svijetu, Bilećko jezero, koje ima dužinu 18 km, a širinu tri do četiri km. Podizanjem brane Grančarevo na rijeci Trebišnjici, prije skoro pola stoljeća, njezine ukroćene vode pretočene su u Bilećko jezero.

Prvi tragovi civilizacije na području općine datiraju još iz neolita, o čemu svjedoče arheološki lokaliteti još uvijek nedovoljno istraženi. Prapovijesni tumuli, gradine i gomile kojih, prema najnovijim istraživanjima, ima više od 2000, ukazuju na kontinuitet i gustoću stanovništva.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Bileća živi 10.807 stanovnika, dok je prema popisu iz 1991. godine, općina brojala 13.284 stanovnika. Muškaraca je 5454, dok je žena 5353.

Najviše Srba

Prema nedavno objavljenim službenim podacima stoji kako u Bileći danas živi 21 Hrvat dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 39. Bošnjaka ima 26, dok je Srba 10.646. Ostalih je 73, 11 stanovnika je bez odgovora, dok se 30 osoba nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije