Mijo Krešić

U borbi protiv terorizma bitna je prevencija

asfas
07.10.2015.
u 13:24

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić istakao je zadovoljstvo onim što je BiH uradila u pogledu borbe protiv terorizma, i da je, u tom pogledu BiH aktivna, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini, te da želi doprinositi globalnim antiterorističkim mjerama usmjerenim ka prevenciji, borbi i zaštiti od svih oblika terorizma. To je izjavio danas povodom trodnevne međunarodne konferencije "Strani teroristički borci - Izazovi za jugoistočnu Europu", koja je počela jučer u Sarajevu, a koju su organizirali Misija OSCE-a u BiH, Centar za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) i Ministarstvo sigurnosti BiH. Na konferenciji sudjeluje više od 100 stručnjaka iz oblasti borbe protiv terorizma, diplomata i dužnosnika iz sektora sigurnosti, kao i predstavnika akademske zajednice i nevladinog sektora. Krešić je na današnjoj pres-konferenciji kazao kako je kazneni zakon u BiH izmijenjen te da su definirana kaznena djela odlaska na strana ratišta. Također je podsjetio kako je jučer Sud BiH izrekao prvu presudu koja se tiče protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim i paravojnim i parapolicijskim formacijama u Siriji i Iraku. - Time pokazujemo da oni koji su mislili da će proći nekažnjeno vršeći ta kaznena djela, neće tako proći. Veliki broj sudionika konferencije osvrnut će se na ovu temu i to je ono što će nas ojačati u vjeri i naporima da kroz regiju budemo dio globalne koalicije - kazao je Krešić.  Smatra  da je u pogledu borbe protiv terorizma bitna prevencija te da se u BiH uglavnom radi o mladim ljudima koji podržavaju terorističke pokrete. To su, kako je rekao, osobe koje nisu osjetile težinu rata u BiH i to je dalo prostora za ideologiju. Naglasio je da se stoga nova strategija za borbu protiv terorizma fokusirala na prevenciju. Međutim, dodao je da ako je novačenje i vrbovanje trajalo dugi niz godina, da će isto tako i deradikalizacija tih osoba trajati određeno vrijeme. Mišljenja je da ove probleme BiH neće riješiti sama, ali istakao je da je BiH dio globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, kao i da će morati dosta toga raditi u sferi preventivnog. U pogledu napada u Zvorniku kazao je da je BiH u vezi s tim slučajem jako negativno prepoznata širom svijeta, te da taj napad, kao i ostali posljednji teroristički napadi u Europi, pokazuju jasnu spregu između aktivnosti tzv. stranih terorističkih napada boraca i počinitelja ovih napada. Krešić se osvrnuo i na izbjegličku krizu s kojom se Europa trenutno suočava, istakavši da BiH  još nije izravno suočena s ovim problemom. 
- U tom kontekstu ne očekujem neku promjenu, jer nismo pogodni za rutu i tranzit tih ljudi prema njihovom cilju, odnosno razvijenim zemljama - rekao je, dodavši da svakako izražavaju oprez, jer prolazak kroz regiju i dolazak izbjeglica na granicama susjednih zemalja ostavlja sumnju, tako da zajedno sa susjednim zemljama vrše provjere. Izrazio je zadovoljstvo nivoom saradnje koju je BiH ostvarila u pogledu sigurnosnih pitanja, pa tako i o pitanju terorizma, u posljednjem razdoblju sa zemljama regije, te kazao da vjeruje da će ova konferencija biti prepoznata kao konkretan doprinos ostvarenju zajedničkih ciljeva, kao i ciljeva Vijeća Evrope i OSCE-a. 
Ipak, ostaje još puno prostora za unapređenje saradnje u regiji o svim spomenutim sigurnosnim pitanjima, ali u isto vrijeme izrazio je i uvjerenje da će sve zemlje regije nastaviti predano raditi na unapređenju sigurnosnih kapaciteta. Šef Misije OSCE-a u BiH veleposlanik Jonathan Moore kazao je kako je konferencija bitna prilika za razgovore na regionalnoj razini, te da je za OSCE borba proziv terorizma veliki izazov, ali da su zahvaljujući velikoj mreži njihovih terenskih kancelarija aktivni na državnoj i županijskoj razini, dok lokalna razina ima posebnu ulogu. Istakao je da surađuju s koalicijama protiv mržnje kojih sada u BiH ima 20. Osvrnuo se i na teroristički napad u Zvorniku i naglasio činjenicu da suživota u Zvorniku ima zahvaljući vjerskim zajednicama. - Niko ne zna još koji su bili motivi za napad, ali je suživot tamo moguć, nijedan napadač ne može to uništititi. Saznat ćemo kakvi su rezultati istrage, ali je daleko važnije da suživot ide dalje, i da ljudi, komšije i djeca žive zajedno. Ne možemo dozvoliti da jedan napadač uništi to - kazao je Moore. Direktor RACVIAC-a ambasador Branimir Mandić rekao je da su ovu konferenciju planirali još prije godinu dana, te da je ideja vodilja bila to da suvremeni izazovi pokazuju da nijedna država, ma koliko bila razvijena, ne može sama dati odgovor.  - Željeli smo ovom problemu pristupiti s regionalnog aspekta, i vjerujem da će konferencija dati odgovore na probleme stranih terorističkih boraca - kazao je Mandić.  Na pitanje imaju li podatke o broju boraca iz regije koji odlaze na strana ratišta, kazao je da o tome nemaju zvanične podatke, jer je to dinamično pitanje koje se stalno mijenja. Međutim, naglasio je činjenicu da ovaj problem jeste regionalni te da će mu tako i pristupiti u pokušaju da ga riješe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije