Podaci iz matičnih knjiga

U Čitluku čak 31 novorođenče više, umrlih 20 manje

15.01.2019.
u 14:40

Prema podacima koje smo dobili u Matičnom uredu općine Čitluk, u 2018. godini u matičnu knjigu rođenih u toj općini upisano je 191 novorođeno dijete što je za 31 dijete više nego u 2017. godini kada ih je rođeno 160.

Istodobno, u prošloj godini u matičnu knjigu umrlih na području općine Čitluk upisano je 212 osoba što je za 20 umrlih manje nego 2017. godine kada su umrle 232 osobe. Navedeni statistički podaci jasno govore da se broj stanovnika u Brotnju lagano povećava.

Tijekom 2018. godine u općini Čitluk brak je sklopilo 130 parova što je za 16 vjenčanja manje nego 2017. godinu kada ih je bilo 146.

Temeljni razlog manjenja broja sklopljenih brakova zasigurno treba tražiti u činjenici što posljednjih godina brojni mladi ljudi iz Brotnja u potrazi za zaposlenjem i boljim i sigurnijim životom napuštaju svoj rodni kraj i odlaze raditi u zemlje Europske unije.

Istaknimo kako su spomenuti podaci o broju rođene djece, umrlih osoba i sklopljenih brakova za proteklu godinu na područjuopćine Čitluk vrlo pouzdani stoga što je krajem 2014. godine došlo do izmjena Zakona o matični knjigama. Tada je, naime, u Zakon o matični knjigama uvrštena odredba da se upis rođene djece obavlja prema mjestu prebivališta majke, a ne, kako je to ranije propisivao zakon, prema mjestu rođenja djeteta.

Uslijed spomenutih izmjena Zakona o matičnim knjigama došlo je i do promjene upisa činjenice smrti tako da se upis činjenice smrti obavlja prema mjestu prebivališta umrle osobe, a ne prema mjestu smrti kako je to ranije bio slučaj.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije