Zastupnici protiv ministra

U deset mjeseci Crnadak išao na 44 službena putovanja

26.10.2017.
u 08:00

Još jedno zasjedanje Zastupničkog doma pokazalo je kako parlamentarna većina na državnoj razini ne postoji, barem ne ona koja je imenovala aktualno Vijeće ministara BiH. Nije se to jučer demonstriralo samo u već uobičajenom odbijanju prijedloga Vijeća ministara da se pojedini zakonski prijedlozi razmatraju po žurnom postupku i zastupničkim kritikama na račun predsjedatelja Vijeća Denisa Zvizdića već i u konkretnim prijedlozima, piše Večernji list BiH. Tako je, unatoč protivljenju zastupnika Saveza za promjene, u dnevni red uvršten zahtjev zastupnika SBB-a Damira Arnauta da se razmatra informacija o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka drugim državama te njihovoj svrsi za interese BiH i njezinih građana.

Arnautovi podaci

Arnaut je obrazložio da je Crnadak tijekom manje od 10 mjeseci ove godine imao 44 različita inozemna putovanja. Samo četiri posjeta opisana su, navodi Arnaut, kao službena, jedan kao bilateralni, dok se ostala putovanja odnose na sudjelovanje na konferencijama, forumima, na nazočnost otvaranju objekata i slične događaje. Zamjerio je Arnaut šefu bh. diplomacije i da gotovo nikada ne prisustvuje zasjedanjima domova Parlamentarne skupštine BiH. U svemu ne bi bilo ništa neobično da Savez za promjene, čiji je kadar Crnadak, i Arnautov SBB nisu dio, formalno još uvijek postojeće, vladajuće koalicije na državnoj razini. Pokušavši stati u obranu svog koalicijskoga kolege iz PDP-a, Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je da je Crnadak danas “meta” zbog izjava i svog stava prema NATO-u. Pomalo neočekivano, prijedlog SBB-a naišao je na potporu formalno oporbenoga Nezavisnog kluba, odnosno bivših zastupnika SDA. Sadik Ahmetović podsjetio je da je on još prije dvije godine pokrenuo inicijativu za smjenu ministra Crnatka, ali to nikada nije bilo na dnevnom redu. Razlog je bio zabrana zaposlenicima MVP BiH da sudjeluju u obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Uzaludna putovanja

On, kaže, nema problem da ministar vanjskih poslova putuje, ali ima problem ako su ta putovanja uzaludna. Nitko nije iznio podatak koliko su ta putovanja stajala državu i proračunske korisnike. Stoga misli kako treba otvoriti takvu raspravu u Parlamentu i vidjeti jesu li ta putovanja imala svrhe. Izvjesno je, dakle, da više nema jasne koalicije te da se stranke grupiraju različito od pitanja do pitanja. 

Komentara 1

US
una-sana
08:47 26.10.2017.

najzalosnije od svega sto on putuje o trosku drzave kojoj radi o glavi da nije zalosno bilo bi smijesno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije