Hrvati u Sarajevu

U Dobrinji, župi u dvama entitetima, sve je više djece

11.08.2020.
u 20:14

Slika i odraz položaja Hrvata u Sarajevu zorno se vidi i oslikava u katoličkim župama. Većina njih je sa znatno manjim brojem članova u odnosu na prijeratno stanje, a vjernici su pretežito stariji. Brojno stanje svake godine se smanjuje jer je izrazito veći broj umrlih nego rođenih, a proteklih godina brojne hrvatske obitelji iz Sarajeva su se odselile, piše Večernji list BiH. 

Obuhvaća pet naselja

No, u jednoj župi s optimizmom gledaju na budućnost, tvrde da se taj nepovoljni trend preokreće, da dolaze vedriji dani. Riječ je o župi Dobrinja posvećenoj sv. Franji Asiškome u istočnome dijelu Sarajeva. Najmlađa je to sarajevska župa, prva i jedina koju opslužuju franjevci. Obuhvaća pet naselja od kojih neka pripadaju Federaciji BiH, a neka su u Republici Srpskoj: Nedžarići, Dobrinja, Aerodromsko naselje, Lukavica i Kasindo. Župna crkva i pastoralni centar u prostranome dvorištu na prostoru su FBiH, no svega stotinjak metara od entitetske granice s RS-om, gdje počinje nakon rata uspostavljeno većinsko srpsko naselje Istočno Sarajevo. Osnovana je 15. svibnja 1997. odvajanjem od župa Stup i Novi Grad. Može se reći da njezino nastajanje i utemeljenje počinje od početka rata 1992. kada su vjernike pastorizirali i duhovno krijepili franjevci, sve do službenog osnivanja. Franjevci su, probijajući se kroz barikade, stizali u Dobrinju slaviti mise i druge sakramente s opkoljenim vjernicima, a u tome su se posebice istaknuli fra Mirko Majdandžić i fra Ljubo Lucić. Nakon utemeljena, župa nije imala ni crkvu ni župnu kuću, a kao privremeni prostor za liturgijska slavlja služio je jedan poslovni prostor, malo preuređen. Župnik je stanovao u samostanu sv. Pavla na Butmiru. U gradnji župnih građevina posebice se istaknuo fra Pero Karajica koji je župu vodio deset godina. Ujesen 2010. pristupilo se gradnji župne crkve i kuće po projektu akademika Ivana Štrausa. Pet godina poslije, 3. listopada 2015., Vinko kardinal Puljić izvršio je posvetu nove crkve sv. Franje. Crkveni oltar i propovjedaonica su dar i uspomena vezana za apostolski pohod pape Franje Sarajevu 6. lipnja 2015. Izrađeni su posebice za tu prigodu u “Stolariji Kraljević” u selu Mrkodol u Tomislavgradu. U oltar su položene moći bl. Jakova Zadranina, na njemu je papa Franjo na stadionu Koševo slavio svetu misu, i kardinal Puljić oltar i propovjedaonicu darovao je dobrinjskoj župi. - Na kraju 2019. u župi smo zabilježili 720 članova u 350 obitelji, lani je bilo 10 krštenih, 21 umrlih, jedno vjenčanje, 8 prvopričesnika, 4 krizmanika. Ove godine kardinal Vinko Puljić krizmao je 13 krizmanika, a 21. lipnja 17 djece primilo je prvu svetu pričest. Prema toj statistici, vidljivo je da je, nažalost, veći broj umrlih nego rođenih. No, školske i vjeronaučne godine 2019./2020. župni vjeronauk pohađala su 42 osnovca, što me raduje. To je velika skupina djece za ovako mladu i relativno malu župu. Povećao se ukupni broj školske djece tako da ih je trenutačno 73 od prvog do devetog razreda, a 20-ak je srednjoškolaca i studenata. Unatrag nekoliko godina 15 do 20 obitelji se odselilo. Trenutačno nema većih odseljavanja, dapače, posljednjih godina primjetan je porast broja vjernika, a posebice mladih obitelji koje su se doselile iz različitih dijelova grada Sarajeva kao i drugih mjesta iz BiH - kaže župnik fra Danijel Rajić, rođeni Sarajlija iz naselja Otes u župi Stup.

Nekretnine jeftinije

Dodaje da položaj župe pogoduje doseljavanju mladih koji rade u državnim institucijama, a i nekretnine su tu jeftinije. Ističe da su naselja u župi planski veoma lijepo izgrađena, s različitim sadržajima prilagođenim obiteljima, s puno škola, sportskih dvorana, šetališta, parkova, parkirališta, biciklističkih staza... Uz crkvu je i pučka kuhinja humanitarne karitativne organizacije “Kruh sv. Ante”, Franjevačke provincije Bosne Srebrene. U njoj se radnim danima podijeli oko 250 kuhanih obroka socijalno ugroženim osobama svih vjeroispovijesti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?