Što donosi zabrana pušenja

U državama EU smrtnost smanjena za čak 13 posto

18.12.2017.
u 21:00

Dok se čeka na usvajanje Zakona o zabrani korištenja duhana i duhanskih proizvoda u zatvorenim prostorima u Federaciji, i dalje traju polemike kakav će utjecaj na gospodarstvo imati ovaj akt, osobito na ugostiteljsku djelatnost, piše Večernji list BiH. S druge strane, u javnosti se pojavilo izvješće o utjecaju cigareta na ljudski organizam, a podaci su i više nego zabrinjavajući. Kao izravne posljedice pušenja navode se i oboljenja kardiovaskularnog sustava, a u samo jednoj godini registrirano je 5379 ovih pacijenata, što je za čak 19 posto više nego npr. 2011. godine. Kada se govori o karcinomima, bolesti koje najčešće uzrokuje pušenje, u samo jednoj godini je citostaticima liječeno 11.411 pacijenata. Do kraja 2018. godine predviđa se čak 12.600 pacijenata.

Liječenje karcinoma

- Prema podacima Federalnog fonda solidarnosti za razdoblje od 2011. do 2015. godine, na liječenje pet kancerogenih oboljenja, koja se izravno ili neizravno vežu uz posljedice pušenja, utrošeno je 120 milijuna maraka - navodi se u izvješću.

Zemlje koje su uvele zabranu pušenja u vrlo kratkom roku su osjetile pozitivne posljedice ovog zakona. Prva država na svijetu koja je uvela ovaj zakon bila je Irska. Podaci govore kako je u vrlo kratkom roku smrtnost od svih uzroka smanjena 13 posto, 26 posto od koronarnih srčanih bolesti, 32 posto od moždanog udara i 38 posto od kroničnih opstruktivnih bolesti. Škotska je zabranila pušenje na radnim mjestima u ožujku 2006. godine. - U prvih 10 mjeseci implementacije zakona javljanje u bolnice s akutnim koronarnim sindromom smanjilo se na 17 posto. Javljanje u bolnicu zbog astme među djecom smanjilo se u 15 posto - navodi se u službenim podacima.

Zanimljvo je kako je sličan zakon najbolje implementiran u Turskoj, zemlji gdje čak 77 posto stanovništva su pušači.

Izvješće govori kako u Americi ovaj zakona nije imao nikakva negativnog utjecaja na rad barova i restorana. Promet je čak povećan s dvije na tri milijarde u roku nekoliko godina.

Četiri milijuna KM dnevno

Sve ovo govori kako Zakona o zabrani korištenja duhana i duhanskih proizvoda u zatvorenim prostorima u Federaciji ne treba predstavljati bojazan za bilo koga. Za očekivati je kako će vlasti uskoro usvojiti ovaj akt te kako će on imati izravni pozitivan utjecaj na veliki broj stanovnika ove zemlje.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 10. mjestu na listi zemalja u kojima se, u odnosu na broj odraslih stanovnika, u prosjeku godišnje konzumira najviše cigareta. Istraživanja pokazuju da građani BiH svakodnevno konzumiraju cigarete u vrijednosti blizu četiri milijuna KM.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 40 posto punoljetnog stanovništva u Bosni i Hercegovini su pušači. Novi zakon bi to trebao barem djelomično promijeniti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?