donosimo

U dva trovanja hranom 47 oboljelih

hrana
12.04.2016.
u 12:39

Jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu su mikrobiološka i kemijska onečišćenja hrane koja su čest uzrok infekcija i trovanja stanovništva. Na području Federacije alimentarne toksikoinfekcije nalaze se na listi deset vodećih zaraznih oboljenja, navodi se u izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u FBiH za 2014. koje Večernjak posjeduje te donosi što je navedeno u njemu.

Hrana i oboljenja

Prijetnje vezane uz sigurnost hrane i zdravlje u stalnom su porastu. Promjene u proizvodnji, distribuciji i potrošnji hrane, promjene u okolišu, novi patogeni agensi, antimikrobna rezistencija itd. donose nove opasnosti i predstavljaju nove izazove za sustav sigurnosti hrane. Neispravna hrana povezana je s godišnjim uzrokom smrti oko dva milijuna ljudi i odgovorna za više od 200 različitih oboljenja, od enterokolitisa do raka, te je jasno kako javnozdravstveni sektor čini jednu od najznačajnijih karika u prevenciji i kontroli rizika vezanih uz kontaminiranu hranu. Kada su u pitanju epidemije zaraznih oboljenja, na prostoru FBiH u 2014. godini prijavljene su dvije epidemije trovanja hranom s ukupno 47 oboljelih. Među vodećim zaraznim bolestima u FBiH, trovanja hranom se s ukupno 423 oboljela nalaze na posljednjem, 10. mjestu i niže su rangirana u odnosu na prethodnu godinu. Prema izvješćima o kontroli zdravstvene ispravnosti namirnica i vode prispjelim u 2014. godini, na području FBiH, od ukupnog broja pregledanih uzoraka iz proizvodnje, kemijske analize obavljene su na 5256 uzoraka, od čega je 315 ili 5,9% bilo neispravno, dok su mikrobiološke analize obavljene na 20.913 uzoraka, od čega su neispravna bila 1903 ili 9%. Od ukupnog broja pregledanih uzoraka iz prometa, kemijske analize obavljene su na 6406 uzoraka, od čega ih je 513 ili 8% bilo neispravno, dok su mikrobiološke analize obavljene na 26.056 uzoraka, od čega je neispravnih bilo 2017 ili 7,7%.

Predmeti opće upotrebe

Iako se FBiH u 2014. suočila s poplavama te je postojala bojazan da bi moglo doći do pogoršanja stanja ispravnosti namirnica, to se nije dogodilo, Naime, postoci neodgovarajućih uzoraka namirnica i vode su nešto viši u odnosu na prethodnu godinu, ali odstupanja nisu značajna te se može zaključiti kako je stanje slično onome u regiji. Kontrola zdravstvene ispravnosti predmeta opće upotrebe i sredstava za osobnu higijenu u 2014. pokazala je kako su od pregledanih uzoraka iz proizvodnje, mikrobiološke analize urađene na 5055 uzorka, od kojih je neispravnih bilo 170 ili 1,3%. Od pregledanih uzoraka iz prometa, mikrobiološke analize obavljene su na 6697 uzoraka, od čega je neispravnih bilo 478 ili 7,1%.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?