11. širokobriješko okupljanje zagonetača

U “enigmatsku metropolu” stigli zagonetači iz Rijeke, Splita, Čakovca, Vinkovaca, Kikinde…

07.08.2023.
u 21:08

Po ocjeni ocjenjivačkog suda, prvo mjesto pripalo je Marini Berišić iz Zagreba, koja je ovu postavku “skrila” u riječi: SUPERSMOTRA UMJETNOSTI I LOGIKE!

U restoranu Veseljak u Širokom Brijegu upriličeni su Susreti enigmata 2023. Na 11. širokobriješko okupljanje zagonetača došli su sastavljači križaljki, premetaljki, rebusa i drugih zagonetki iz raznih dijelova BiH, Hrvatske i Srbije, piše Večernji list BiH.

Iz Rijeke je stigao Pero Galogaža, dugogodišnji urednik enigmatske revije Feniks, iz Splita Luka Pavičić, ugledni hrvatski logičar, te zagonetači iz Osijeka, Vinkovaca, Čakovca, Omiša… Iz Kikinde je stigao Slavko Bovan, rođeni Mostarac, koji je proglašen vodećim enigmatom u Srbiji. Iz Orašja je ponovno stigao Nedjeljko Nedić.

Naravno, na ovom zanimljivom okupljanju zagonetača bili su i enigmati iz Hercegovine, a domaćini su bili Nevenko Soldo i Frano Vukoja, Večernjakov novinar, književnik, humorist i zagonetač.

Ocjena suda

Ponovno je istaknuto to da je Široki Brijeg “enigmatska metropola”, kako je ovaj hercegovački grad nazvao Robert Pauletić. U okviru programa ovogodišnjih Susreta organiziran je zagonetački natječaj. Valjalo je sastaviti premetaljku (anagram) o temi: SUSRETI U ENIGMATSKOJ METROPOLI. Pobjednike ovog natječaja obznanio je Frano Vukoja. Po ocjeni ocjenjivačkog suda, prvo mjesto pripalo je Marini Berišić iz Zagreba, koja je ovu postavku “skrila” u riječi: SUPERSMOTRA UMJETNOSTI I LOGIKE! Drugo mjesto osvojio je Dragiša Cetić iz Gacka, a treće Dinko Knežević iz Batajnice. Prvo mjesto u sastavljanju kvadrata osvojio je Pero Galogaža, drugo Marko Mihaljević iz Omiša, a treće mjesto dijele Nedjeljko Nedić i Jovan Nedić iz Belog Manastira. Nagrađeni radovi bit će objavljeni u enigmatskim listovima i portalima. Pauletićevu tvrdnju o enigmatskoj metropoli potvrđuje “Leksikon zagonetača u BiH” Nedjeljka Nedića, u kojem je zastupljeno 14 Širokobriježana. U tom leksikonu uvršteni su Večernjakovi novinari Petar Grubišić, urednik enigmatike u Večernjem listu, i Frano Vukoja, suradnik na enigmatskim stranicama i izdanjima ovog lista. Zdenko Ćavar i Nevenko Soldo osvajali su prva mjesta na prvenstvima enigmata, a više njih dobro se plasira na raznim natječajima.

Domaćin prvenstva

Mostar također ima više od deset enigmata u Nedićevu leksikonu, među kojima su književnici Svetozar Ćorović i Predrag Matvejević. A. B. Šimić sastavljao je rebuse za zagrebačke novine. Hercegovački zagonetači uspješno objavljuju svoje uratke u enigmatskim listovima i rubrikama (Ćavar, braća Soldo, Željko Marinović, Predrag Bošnjak, Filip Karačić, jedan od sastavljača pitanja za kviz “Potjera” HTV-a, i brojni drugi iz BiH). Godine 2017. Široki Brijeg bio je domaćin Prvenstva Hrvatske u enigmatici, jedini izvan Hrvatske.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije