Alarmantno

U Federaciji BiH djeca mlađa od 10 godina počinju pušiti

Woman Smoking a Cigarette on Black Background
10.10.2015.
u 06:15

Među mladima je 14,3% stalnih pušača, od toga 17,6% dječaka i 11,3% djevojčica

Prema rezultatima nedavnih istraživanja koje je radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, pušenje još uvijek predstavlja vodeću bolest ovisnosti i na taj način značajan faktor rizika za zdravlje odraslog stanovništva u FBiH. “Gotovo polovina ili 44,1% ispitanika potvrđuje stalno pušenje cigareta, od čega 56,3% muškaraca, a 31,6% žena, piše Večernji list. Dakle, procjene na osnovi istraživanja ukazuju da svaki drugi muškarac i svaka treća žena u odraslom stanovništvu u Federaciji BiH spadaju u stalne pušače”, kazala je za “Večernjak” dr. Aida Ramić-Čatak, pomoćnica ravnatelja za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH i federalna koordinatorica za kontrolu duhana pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

Dnevno 16,9 cigareta

U odnosu na dnevnu konzumaciju cigareta, ispitanici u FBiH navode da dnevno konzumiraju u prosjeku 16,9 cigareta, pri čemu muškarci navode veću dnevnu konzumaciju cigareta (18,2 cigarete) u odnosu na žene (14,8 cigarete), dok se najveća dnevna konzumacija cigareta bilježi u starosnoj skupini 45 - 54 godine sa 17,8 cigareta. “Rezultati posljednjih istraživanja koje je radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ‘Globalno istraživanje pušenja kod školske djece i mladeži 2008.’ bilježe 14,3% stalnih pušača među mladima, od toga 17,6% dječaka i 11,3% djevojčica. Značajno je da više od trećine mladeži ili 36,6% izjavljuje kako je počelo s pušenjem prije dobi od 10 godina”, ističe Ramić-Čatak. Također, bilježi se visoka izloženost pasivnom pušenju na javnim mjestima, koju potvrđuje 85% školske djece i mladeži, što ukazuje na potrebu promicanja važećega zakonodavstva koje regulira zaštitu zdravlja od posljedica pasivnog pušenja.“Posljednja istraživanja upućuju na to da gotovo polovina zdravstvenih radnika spada u stalne pušače unatoč znanju o štetnosti pušenja za zdravlje i obvezi da u sklopu zdravstvenih usluga savjetuje svoje pacijente o prestanku pušenja, što je izravna potvrda da je pušenje bolest ovisnosti, a ne manjka znanja i informacija”, kazala je Ramić-Čatak za Večernji list.

Posljedice na zdravlje

Značajna konzumacija duhanskih proizvoda u svim skupinama povezuju se s trendom različitih oboljenja i stanja izravno prouzročenih štetnim učincima na zdravlje ove vodeće bolesti ovisnosti. U duhanskom dimu se nalazi više od 4000 kemijskih tvari koje uzrokuju upalne promjene na dišnim putevima, ubrzano starenje krvnih žila s učestalijim bolestima srca te nastanak karcinoma, prvenstveno usne šupljine, grla, dušnika i pluća, želuca, dojke, prostate, bubrega i mokračnog mjehura. Gotovo 75% vodećih uzroka smrtnosti stanovništva u FBiH čine bolesti srca i krvni žila te karcinomi koji se izravno povezuju s pušenjem.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?