Otvorena vrata za ulazak SBB-a u vlast

U FBiH na pomolu rješenje političke krize i stabilna narodnjačka koalicija

27.09.2015.
u 06:30

Konačni susret čelnika dvije vodeće bošnjačke narodnjačke stranke, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, trebao bi značiti da je otklonjena posljednja stvarna prepreka za formiranje najlogičnije moguće koalicije, a time i vlasti u FBiH. Bajramski ručak čelnika SDA i SBB trebao bi značiti, a takve se poruke šalju i dan poslije, da su obje „strane" spremne zakopati ratne sjekire i zajednički krenuti u procese koji bi trebali pomoći FBiH i BiH da provedu sve reformske procese. Potvrđeno je da su Izetbegović i Radončić, između ostalog, razgovarali o uspostavi šireg dogovora unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa, kao i o preslagivanju parlamentarne većine.

SBB spreman pomoći

Jasno je da u postojećoj konstalaciji političkih odnosa i snaga upravo SBB jedini može donijeti toliko potrebnu stabilnost FBiH. Čak i ako ne bude dio vlasti, SBB je, kako ističu krugovi bliski ovoj stranci, spreman pomoći. No, svakako bi najbolje rješenje bilo kada bi SBB u punom kapacitetu popunio prazninu nastalu svojevoljnim izlaskom DF-a iz vlasti samo nekoliko mjeseci nakon njenog formiranja. Moguće je da prije sastanka pregovaračkih izaslanstava SDA i SBB bude održano još nekoliko susreta Izetbegovića i Radončića u četiri oka. Očito su obojica shvatila značaj činjenice da su njihove dvije stranke na izborima osvojile skoro 450 tisuća bošnjačkih glasova, što ih čini legitimnim predstavnikom izborne volje tog naroda.

Stabilni s novom koalicijom

S glasovima SBB-a, SDA i HDZ u donjem domu Parlamenta FBiH dobivaju komotnu većinu od 57 zastupnika. Nova koalicija donijela bi stabilnost i vladama u skoro svim županijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije