Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju

U FBiH preporučena treća doza cjepiva starijima od 12 godina s oslabljenim imunitetom

cjepivo
Kristina Stedul Fabac/ Pixsell
11.10.2021.
u 17:49

"SST za imunizaciju preporučuje da se treća doza cjepiva protiv COVID-19 ponudi osobama starijim od 12 godina s ozbiljnom imunosupresijom (osobe s primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji, osobama koje primaju visoke doze steroida)", rekao je Goran Čerkez

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (SST) Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine preporučilo je davanje treće doze cjepiva protiv koronavirusa za sve osobe iznad 12 godina koje imaju ozbiljno oslabljen imunitet.

U ovom trenutku SST za imunizaciju smatra da je prioritet osigurati kontinuiran i ubrzan proces cijepljenja i cijepljenja prema preporučenom rasporedu doza još uvijek necijepljenih osoba.

"SST za imunizaciju preporučuje da se treća doza cjepiva protiv COVID-19 ponudi osobama starijim od 12 godina s ozbiljnom imunosupresijom (osobe s primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji, osobama koje primaju visoke doze steroida)", rekao je Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH, prenosi Klix.ba

Iz SST za imunizaciju su kazali da je prilikom imuniziranja booster cjepivom potrebno uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije (uzeti u obzir minimalnu imunosupresiju), a najmanje vremensko razdoblje za aplikaciju iste je dva mjeseca nakon druge doze.

Za osobe starije od 18 godina s ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK-a (Pfizer, Moderna) cjepiva, uz mogućnost za aplikaciju vektorske (Sputnik V, AstraZeneca) ili inaktivirane (Sinopharm, SinoVac) cjepiva, kod onih osoba koje su prethodno primile ova cjepiva", rekao je Čerkez.

Za osobe između 12 i 17 godina s ozbiljnom imunospresijom preporučuje se samo mRNK cjepivo, što su Pfizer i Moderna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije