Podaci Porezne uprave Federacije BiH nakon provedenog nadzora gospodarskih subjekata

U FBiH sve veći broj slučajeva neizdavanja fiskalnih računa

RIJEKA,08.09.2011. KORZO, KAFIĆ VBZ FILODRAMMATICA, TERASA, KONOBARICA, LJUDI SNIMIO PETAR FABIJAN
03.08.2015.
u 12:24

Problem je i postojanje raznih softverskih rješenja na fiskalnim uređajima koja kod klijenata stvaraju privid zakonitog evidentiranja

U FBiH je sve veći broj slučajeva neizdavanja fiskalnih računa i neprijavljenih radnika. Podaci su ovo Porezne uprave FBiH, a na osnovi izvršenih kontrola različitih gospodarskih subjekata koji za ovu godinu nisu optimistični. Prema tvrdnjama iz Porezne uprave FBiH, do kojih je došao Radiosarajevo.ba, nisu problem porezni obveznici koji obavljaju djelatnost veleprodaje, niti veliki trgovački centri, već problem predstavljaju uslužne djelatnosti kao što su ugostiteljski objekti, male trgovačke radnje, pekarnice, frizerski saloni, itd., koji su, također, dužni poštovati odredbe Zakona, a to često ne čine.

Provedba kontrole

"Rezultati provedenih kontrola su pokazali da su kod spomenutih obveznika fiskalizacije u najvećem broju slučajeva utvrđene sljedeće nepravilnosti: bespravan rad, neposjedovanje fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa na server Porezne uprave FBiH i neizdavanje fiskalnih računa, postojanje raznih softverskih rješenja na fiskalnim uređajima koja kod klijenata stvaraju privid zakonitog evidentiranja prometa, nevođenje knjige dnevnih izvješća, angažiranje neprijavljenih radnika, neplaćanje doprinosa i druge nepravilnosti", kazali su iz Porezne uprave za Radiosarajevo.ba.

Od travnja do srpnja ove godine samo u Sarajevskoj županiji izvršen je djelomični nadzor 202 gospodarska subjekta pri čemu su zapečaćena 24 objekta, izdano pet odluka o zabrani obavljanja djelatnosti i 57 odluka o otklanjanju nepravilnosti. Tijekom kontrola zatečeno je ukupno 113 neprijavljenih radnika.

Zaobilaženje zakona

U većini gradova u FBiH ugostitelji gostima tijekom boravka u objektu račun uopće ne izdaju. Samim tim proces fiskalizacije se zaobilazi te se većina prometa i dalje ne evidentira, a porez koji gosti plate i koji je uračunat u cijenu ide u džep vlasnika objekta. Tako u većini objekata fiskalna blagajna stoji pro forme, a kucanje prometa svodi se na osobnu procjenu koliko prometa da prijavi ili ne prijavi. Vlasnici ugostiteljskih objekata privid računa kreiraju listićem "narudžba", a po kojem izvrše naplatu od kupca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?