U FBiH tek 19% djece od 3 do 6 godina pohađa vrtić, a u Ljubuškom čak 52%

vrtić
07.10.2023.
u 09:28

U cijeloj FBiH, kao i Gradu Ljubuškom, pristup uslugama odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu poboljšao se posljednjih godina, a pružanje usluga podijeljeno je između javnih i privatnih ustanova. Na entitetskoj razini najnoviji podaci pokazuju da je 19% od 79.160 djece od 3 do 6 godina u FBiH obuhvaćeno uslugama odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu.

Pogodnosti za roditelje

Međutim, Ljubuški ima mnogo bolje rezultate od entitetskog prosjeka, sa stopom upisa djece od 3 do 6 godina od 52% u 2022. godini, navodi se u UNICEF-ovoj publikaciji "Proširenje usluga odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu u Ljubuškom". U istom dokumentu dalje stoji kako je upisano više djece starije od tri godine, a najveća stopa obuhvata je u starosnoj kategoriji od 4 do 5 godina. Privatni sektor znatno doprinosi ovoj visokoj stopi obuhvata. U FBiH 42% djece koja pohađaju predškolski odgoj i obrazovanje upisano je u privatne ustanove, a u Gradu Ljubuškom taj postotak ide do 59%.

- Javna ustanova pokriva 41% sve djece u predškolskim ustanovama, odnosno 43% djece u dobi od 3 do 6 godina. Budući da u Ljubuškom ima samo jedna javna ustanova (od ukupno pet), jasno je da ima mnogo veće kapacitete nego privatne ustanove u gradu. Udio djece upisane u javnu ustanovu u Ljubuškom zapravo je veći od prosjeka za Zapadnohercegovačku županiju (39%), ali mnogo niži od prosjeka za FBiH koji iznosi 58% - stoji u UNICEF-ovoj publikaciji. Također, prema podacima iz spomenutog dokumenta, u Zapadnohercegovačkoj županiji Ljubuški je općina/grad s najboljim rezultatima u obuhvatu djece odgojem i obrazovanjem u ranom djetinjstvu, premda je i županijski prosjek također iznad prosjeka u FBiH s 48% djece u starosnoj skupini od 3 do 6 godina. Obrasci upisa slični su onima u drugim dijelovima zemlje i povezani su sa socioekonomskim statusom i lokacijom kućanstva. Nedavna su istraživanja utvrdila kako su mnogo veći izgledi da će djeca biti upisana u predškolsku ustanovu ako dolaze iz obitelji u kojima su oba roditelja zaposlena. U Ljubuškom 66,27% sve upisane djece dolazi iz obitelji u kojima su oba roditelja zaposlena, a 29,8% iz obitelji u kojima je jedan roditelj zaposlen. Kada je riječ o javnom financiranju rada predškolskih ustanova, odgovornost je gotovo u cijelosti na lokalnim vlastima Ljubuškog. - Budući da je to u nadležnosti grada/općine, izravna financijska potpora sa županijske razine za odgoj i obrazovanje u ranom djetinjstvu ograničena je na financijsku potporu za djecu s poteškoćama (plaćanje boravka u vrtiću). Javna izdvajanja za predškolski odgoj i obrazovanje stoga u velikoj mjeri ovise o lokalnoj političkoj volji i proračunskim mogućnostima, sa značajnim varijacijama u raznim dijelovima županije. U Ljubuškom se povećavaju izdvajanja iz gradskog proračuna za predškolske ustanove, što je potaknuto izborom "proobiteljskog" gradonačelnika. U 2021. godini predškolskim ustanovama doznačeno je 2,55% ukupnog proračuna Grada Ljubuškog, što iznosi 375.000 KM. Značaj ovoga financiranja može se ilustrirati na sljedeći način: taj iznos odgovara 283 KM po djetetu predškolske dobi (od 0 mjeseci do 6 godina) u gradu, odnosno 813 KM po djetetu upisanom u predškolsku ustanovu.

Subvencija boravka

Potpora Grada predškolskim ustanovama primarno je usmjerena na javnu ustanovu. Većina sredstava (79%) koristi se kao subvencija troškova boravka u javnoj predškolskoj ustanovi - stoji u navedenoj publikaciji. Navedeni potez lokalne vlasti doveo je do toga da roditelji u Ljubuškom plaćaju jedne od najnižih cijena predškolskog odgoja. Grad se pobrinuo i za smanjenje cijena u privatnim vrtićima, izdvajajući posljednjih godina značajna proračunska sredstva u obliku grantova za subvencioniranje rada privatnih predškolskih ustanova. Ubuduće će dio financiranja morati preuzeti i Županija. Naime, novi Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju koji je u proceduri donošenja predviđa da županijska Vlada preuzme odgovornost za osiguranje obuhvata sve djece predškolskim odgojem i obrazovanjem u godini pred upis u osnovnu školu. Ovaj program obveznog odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu financirat će se na županijskoj razini. Također, UNICEF-ov dokument razrađuje mogućnost proširenja obuhvata uslugama odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu do 100% za djecu od 3 do 6 godina. U tom slučaju, kada je u pitanju Grad Ljubuški, potrebno je osigurati značajna financijska sredstva kojima će biti prošireni kapaciteti postojećih ustanova, prvenstveno javne. Također, isto uključuje i zapošljavanje dodatnih 37 odgojitelja, kao i dodatna financijska izdvajanja za subvencioniranje rada predškolskih ustanova. Za realizaciju navedenog potrebno je uključivanje viših razina vlasti jer Grad ne može sam izdvojiti potrebna sredstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?