U BiH oko 700.000 umirovljenika

U Federaciji 29 umirovljenika ima 100 ili više godina, najstarijem čak 110

24.02.2021.
u 21:46

U BiH živi gotovo 700 tisuća umirovljenika, pokazuju podaci entitetskih zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Najniža isplaćena mirovina je u RS-u, a iznosi oko 224 KM. Nju prima oko 40 tisuća građana. Prosječnu mirovinu, koja se kreće između 390 i 400 KM, prima oko 80 tisuća građana. Najniža mirovina u FBiH iznosi nešto više od 380 KM, a zajamčena oko 470 KM, piše Večernji list BiH. 

Sve više umirovljenika

Broj umirovljenika iz godine u godinu sve je veći. Tako je broj umirovljenika samo u FBiH, prema podacima koje je objavila buka.ba, u prošloj godini povećan za 5776. Svaki četvrti stanovnik u BiH je umirovljenik. S obzirom na to da u BiH danas živi oko 2,7 milijuna stanovnika, sasvim je jasno kako smo se već pretvorili u zemlju staraca. Neki će reći kako nas to ne treba zabrinjavati jer su te osobe uplaćivale cijeli život doprinose i sada će ih “čekati mirovina”. No, je li sve baš tako? Mirovinski sustav u BiH funkcionira na načelu međugeneracijske solidarnosti. Sadašnji radnici uplaćuju doprinose iz kojih se isplaćuju mirovine sadašnjim umirovljenicima. Kada neki radnik ode u mirovinu, on nema svoj privatni fond iz kojeg mu se isplaćuje mirovina, već njegovu mirovinu zarađuju oni radnici koji u tom trenutku rade. Problem je što se broj radne snage smanjuje, a značajno povećava broj umirovljenika, a s time i mjesečni izdaci za mirovine. - Dio umirovljenika u FBiH mirovinu prima i više od 40 godina - kazao nam je Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda MIO. Točan podatak o broju tih dugogodišnjih umirovljenika nemaju i koliko godina su u mirovini jer takvu evidenciju ne vode, ali podatke o najstarijim umirovljenicima imaju.

- Najstariji korisnik mirovine kojemu isplatu vrši Federalni zavod MIO ima 110 godina i 2 mjeseca. Riječ je o ženskoj osobi s područja Živinica - kaže Kvesić i dodaje: - Prema posljednjem ažuriranju podataka, imamo 29 korisnika mirovine koji su stari 100 ili više godina.

Mirovine niže od najnižih

Najniža mirovina u FBiH iznosi 382,18 KM, zajamčena 478,91 KM, a najviša 2174,48 KM. Ipak ima i onih kojima je mirovina i znatno niža od spomenutih 382,18 KM. - Istina, ima i onih kojima se isplaćuju niži iznosi, a riječ je o osobama koje uživaju razmjerne mirovine, dio staža su ostvarili u drugoj državi. Tim osobama isplaćuju se iznosi po odlukama, odnosno onoliko koliko su zaista ostvarili. Također, osobama koje žive izvan BiH isplaćuju se onoliki iznosi koliko im pripada po odluci, bez dodatka do 382,18 KM, jer takvu praksu provode i drugi - objasnio je Kvesić. Za razliku od najstarije umirovljenice, najmlađi korisnici mirovine su od nje mlađi i više od 100 godina. - Ni podatke o najmlađim korisnicima mirovine nemamo jer bi to zahtijevalo konstantnu detaljnu analizu baze podataka o korisnicima obiteljske mirovine. Naime, zakonom je propisano da korisnici obiteljske mirovine iza umrlog korisnika ili osiguranika koji je ispunio uvjete za mirovinu mogu biti supružnici ili djeca i teoretski je moguće da najmlađi korisnik bude star mjesec-dva. Također, kod invalidske mirovine nerijetki su slučajevi da su korisnici mlađi od 50 godina - kaže Kvesić. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?