novi slučajevi morbila

U HBŽ-u petero oboljelih od ospica, svi su iz Kupresa

07.06.2019.
u 10:30

Tragom informacije da je na području Bosne i Hercegovine u porastu broj oboljelih od ospica, u mjerodavnom Zavodu za javno zdravstvo Radio Tomislavgrad provjerio je kakvo je stanje s tom zaraznom bolešću u Hercegbosanskoj županiji.

Dva laboratorijski potvrđena

Kako prenosi Tomislavcity.com, u toj ustanovi potvrđeno je kako im je dosad prijavljeno pet slučajeva oboljenja od te bolesti. Svi oboljeli su s područja općine Kupres i radi se o odraslim osobama koje nisu cijepljene ili ne postoje podaci o njihovu cijepljenju protiv ospica. Zaraženih među djecom, koja su više od odraslih podložnija komplikacijama bolesti, srećom, trenutačno nema. Od navedenih pet slučajeva zaraze u Hercegbosanskoj županiji, dvije su i laboratorijski potvrđene u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu. Dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije, za Radio Tomislavgrad je objasnila kako cjepivo protiv ospica djeca primaju dva puta, prvi put s navršenih 12 mjeseci života, a drugi put s polaskom u prvi razred, odnosno navršenih šest godina života. Djeca koja nisu primila jednu ili obje doze cjepiva, mogu to učiniti do 14. godine života. Radi zaštite od zaraze ospicama, ali i drugih zaraznih bolesti, iz županijskoga Zavoda za javno zdravstvo prije dva mjeseca poslali su dopise svim domovima zdravlja na području Hercegbosanske županinje da obavijeste roditelje o važnosti provjere cijepih kartona njihove djece u domovima zdravlja, kako bi mogli primiti sva propisana cjepiva koja su najbolja zaštita od zaraznih bolesti, a koje se zbog neprovođenja cijepljenja, nažalost, ponovno vraćaju iako su već odavno bile iskorijenjene. Dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije, tom je prigodom također naglasila kako je procijepljenost djece u HB županiji općenito dobra i iznosi više od 90 posto. Nažalost, tim se postotkom ne mogu pohvaliti neke županije u Federaciji BiH koje posljednjih tjedana bilježe sve veći broj oboljelih od ospica.

U HNŽ-u 14 slučajeva

Inače, u FBiH je od početka godine do 23. svibnja evidentirano 1030 oboljelih od ospica, dok je u RS-u taj broj 37. - Većina oboljelih, odnosno 50 posto, su djeca do pet godina, koja su ujedno i pod najvećim rizikom od nastanka komplikacija od ove bolesti - rekao je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa. Od ukupnog broja oboljelih, 93 posto je necijepljeno, a hospitalizirano je 20 posto oboljelih. - To je posljedica niskog obuhvata MRP cjepivom - kazao je Musa. Naglasio je da ova ustanova provodi cijepljenje i djece migranata po programu cijepljenja u FBiH. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, od početka svibnja ne području HNŽ-a evidentirano je 14 slučajeva obolijevanja od ospica.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?