Nacrt Plana javnih investicija

U iduće tri godine 96 projekata u FBiH, najviše iz prometa i energije

19.11.2018.
u 16:00

Temeljem ocjene i vrednovanja predloženih projekata, posebno povjerenstvo načinilo je rang-listu kandidiranih projekata koji su uvršteni u nacrt plana javnih investicija FBiH, a koji je, na prijedlog Ministarstva financija, Vlada FBiH usvojila sredinom godine, piše Večernji list BH. 

Dodatni kriteriji

U usvojenom nacrtu plana javnih investicija Federacije BiH 2019. - 2021. godina uključeno je 96 projekata. Njihova ukupna vrijednost je 14,186 milijardi KM, od čega se 10,535 milijardi maraka odnosi na 57 kandidiranih projekata i 3,650 milijardi KM na 39 onih čija je provedba u tijeku. Kako se navodi u izvješću, Povjerenstvo za program javnih investicija FBiH za prvih šest mjeseci ove godine pregledalo je i ocijenilo ukupno pet projekata koji su prvi put kandidirani. - S obzirom na ograničena sredstva financiranja kapitalnih projekata, Povjerenstvo je konstatiralo da je potrebno uredbom propisati dodatne kriterije kako bi se osiguralo da u program javnih investicija budu uključeni projekti s najvećim stupnjem pripremljenosti kako bi prednost imali projekti čija bi provedba bila izvjesnija u godinama na koje se odnosi program javnih investicija - navodi su u izvješću Povjerenstva. Objašnjava se kako bi se na taj način izbjeglo kašnjenje u provedbi projekata te stvaranje dodatnih troškova zbog nepovučenih kreditnih sredstava, u slučaju kreditnog zaduženja.

Financijski problemi

- Iz tog razloga, kao prioritetni projekti u program javnih investicija trebaju biti uključeni oni s visokim stupnjem pripremljenosti, pogotovo kad je riječ o projektima koji zahtijevaju pokretanje procedure za ino zaduženje - naglašava se u izvješću Povjerenstva. Kada je u pitanju aktualno razdoblje, program javnih investicija Federacije za razdoblje od 2017. do 2019. godine sadrži podatke o ukupno 80 projekata. Vrijednost svih tih projekata je 12,909 milijardi maraka, od čega se 9,135 milijardi maraka odnosi na 40 kandidiranih projekata i 3,774 milijarde KM na 40 projekata koji su u trenutku usvajanja već bili u provedbi. Planirano je bilo da do kraja 2019., dakle u trogodišnjem razdoblju, na projekte u provedbi bude utrošena ukupno 2,321 milijarda maraka. Najveća ukupna vrijednost projekata je u sektoru prometa i skladištenja, u ukupnom iznosu od 1,979 milijardi maraka, od čega se na cestovni promet odnose 1,732 milijarde, a preostali iznos od 246 milijuna KM na željeznički promet. Najveća ulaganja u razdoblju od 2017. do 2019. godine planirana su također u cestovnom prometu i iznose 1,251 milijardu te u sektoru proizvodnje i opskrbe energijom s planiranim ulaganjem od 704 milijuna maraka. Nažalost, značajan dio tih investicija nije realiziran zbog različitih administrativnih ili financijskih problema. Stoga i sugestije stručnjaka iz Povjerenstva za program javnih investicija Federacije BiH treba shvatiti ozbiljno kako bi rezultati za predstojeće trogodišnje razdoblje bili bolji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?