Kiseljak

U Ivinoj i Ivanovoj tvornici znanja nastao je čak i LED čarobni štapić

16.02.2019.
u 09:20

Ivan Stanić prije desetak godina radio je u trgovini informatičke opreme u Kiseljaku. Jednoga dana na vrata te trgovine ušla je Iva kojoj je trebalo novo računalo...

Početak je to lijepe ljubavne priče u čijem središtu je ljubav prema informatici u koju su, osim jedno u drugo, Iva i Ivan uvelike zaljubljeni.

Znanje i vještine

Svoju ljubav prema novim tehnologijama Iva i Ivan prenose na djecu i mlade kroz IT Factory, malu tvornicu znanja i vještina, koju su prije nešto više od godinu dana otvorili u Kiseljaku.

Za razliku od većine svojih vršnjaka, o odlasku iz Bosne i Hercegovine ovaj mladi bračni par ne razmišlja. Uz pozitivan stav, znanjem koje prenose djeci i mladima žele im, kažu, osigurati mogućnost da i u svojoj zemlji dobro žive od vlastitog znanja i vještina. Ivan i Iva su životni, ali i poslovni partneri. Ivan je voditelj servisa, a Iva IT menadžerica u velikoj multinacionalnoj sales IT tvrtki u Sarajevu. Odmora za njih dvoje nema ni vikendom jer u rodnom Kiseljaku brinu se o IT Factoryju, kao što smo već kazali, maloj tvornici znanja u kojoj mladi Kiseljačani imaju prigodu svladati robotiku, programiranje te brojne druge vještine i znanja koja na kreativan način prenose svojim polaznicima.

- Nedavno smo napravili LED čarobni štapić, pravimo razne aplikacije poput one o predviđanju budućnosti. Rad u manjih skupinama s po pet polaznika omogućuje nam posvetiti se svakom od naših polaznika, a s djecom je uistinu lijepo raditi - otkriva nam Iva Stanić.

Pri tome naglašava kako im je poseban izazov bio znanja o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, IKT, učiniti dostupnim djeci i mladima u manjim sredinama kakva je Kiseljak. Da su na dobrom putu, potvrdio je i svjetski poznati Microsoft. Naime, IT Factory član je Microsoftove zajednice edukacijskih ustanova, što im omogućuje pristup novim alatima i resursima koje će njihove edukacije činiti još kvalitetnijim. Kroz rad u IT Factoryju Iva i Ivan pokazuju i društvenu odgovornost prema sredini u kojoj su pokrenuli svoju tvornicu znanja. Besplatne tečajeve održali su za polaznike Edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu s poteškoćama u razvoju, pomažu članicama udruga koje okupljaju mlade u Kiseljaku, kao i ženama oboljelim od malignih bolesti, članicama Udruge “Zraka sunca”, da kroz znanja o IKT unaprijede kvalitetu svojeg življenja i budu konkuretnije na tržištu rada. U središtu života Ive i Ivana je - ljubav.

Nema beznađa

Prema ljudima, poslu koji rade, prema rodnom mjestu i domovini. Ljubav u kojoj mjesta apatiji i beznađu jednostavno nema.

- Mi smo odlučili ostati u Bosni i Hercegovini jer vjerujemo u bolju budućnost, a da bismo je imali, moramo je svi zajedno graditi. Mi to činimo usvajanjem novih znanja i vještina koje potom prenosimo na druge uvjereni da znanjem i kreativnošću mogu dobro živjeti i u BiH - kazala nam je Iva Stanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?