za 12 projekata izdvojen novac

U izgradnju autocesta i brzih cesta u Federaciji bit će uložena 199,4 milijuna KM

autoceste
VL FOTO
28.04.2022.
u 20:45

Ovim programom, za koji su sredstva utvrđena ovogodišnjim proračunom, bit će financirano 12 projekata na području Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza, na jučerašnjoj sjednici usvojila program utroška dijela sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima - Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta" u iznosu od 199,400.000 KM, piše Večernji list BiH.

Ovim programom, za koji su sredstva utvrđena ovogodišnjim proračunom, bit će financirano 12 projekata na području Federacije BiH. Za izgradnju brze ceste Lašva - Travnik - Jajce u dužini od 10,8 kilometara planirano je 24,400.000 KM za brzu cestu Lašva - Nević Polje 34,700.000 KM, dok će za dionicu koja prolazi kroz poslovnu zonu Vitez na brzoj cesti Lašva - Nević Polje biti izdvojeno 13,500.000 KM.

Sredstva su namijenjena za projektiranje, eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor. Pet milijuna KM predviđeno je za eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor tijekom izgradnje južne obilaznice Mostara. Za izgradnju brze ceste Prača - Goražde, LOT 1 i LOT 2, tunel Hranjen - faza 1. bit će izdvojeno 35,000.000 KM za eksproprijaciju i građevinske radove. Planirano je 5,100.000 KM za spajanje magistralnih cesta M-17 i M-17.4, sanaciju i rekonstrukciju magistralnih cesta i rasvjete na M-17 Ortiješ u Gradu Mostaru te 22,000.000 KM za poddionicu Šićki Brod - Đurđevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo.

Sredstva su namijenjena za eksproprijaciju, projektiranje, građevinske radove i nadzor. Za studije, projektiranje i revizije na izgradnji gradske autoceste u Sarajevu, dionicu Stup - Buća Potok - Pofalići - Velešići - Bentbaša predviđeno je 3,5 milijuna KM.

Za izgradnju autoceste Orašje - Tuzla, dionicu Maoča - Tuzla, LOT V Čanići - Tuzla, u dužini od 8 kilometara, bit će izdvojeno 30,500.000 KM. Sredstva su namijenjena za projektiranje, eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor. Kada je riječ o izgradnji brze ceste Bihać - Cazin - Kladuša - Republika Hrvatska, planirana su 4,800.000 KM za dionicu Bihać - Cazin, poddionicu Kamenica - Bisovac.

Za projektiranje, eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor na izgradnji brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica Republike Hrvatske, poddionicu Mostar sjever - Vikovići, osigurano je 17,900.000 KM, dok će za građevinske radove na sanaciji i rekonstrukciji magistralne ceste Garež -Ustikolina biti izdvojena 3,000.000 KM.

Provoditelji projekata su JP Autoceste Federacije BiH i JP Ceste Federacije, a o načinu utroška odobrenih sredstava bit će potpisani ugovori između Federalnog ministarstva prometa i veza i provoditelja odobrenih projekata. Sredstva će se prenositi u tranšama na račun provoditelja odobrenih projekata nakon što Ministarstvu dostave dokaze o izvedenim radovima ili uslugama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije