dodijeljene nagrade za mir

U izgradnju mira i pomirenje potrebno uključiti cijelo društvo BiH

mostar
24.07.2016.
u 11:15

U uvodnom obraćanju gostima, Oručević je kazao kako je nekada puno teže raditi na miru i pomirenju nego čak i ratovati jer je bol pomirenja nekada puno jača i veća od svih bolova u ratu

"Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje", naziv je manifestacije kojom je u subotu u Mostaru obilježena 12. godišnjica otvaranja obnovljenog Starog mosta. Tom prigodom dodijeljene su nagrade "Mostar peace connection" i "Mimar Mira" te je potpisana "Mostarska povelja mira".

Međunarodnu nagradu za mir "Mostar peace connection" dobili su bivši francuski predsjednik Jacques Chirac, postratni europski administratori Mostara Sir Martin Garrod, Hans Koschnick i Ricard Perez Casado, bivši generalni direktor UNESCO-a Federico Mayor Zaragoza te glavni tužitelj Tribunala u Haagu Serge Brammertz.

U uvodnom obraćanju gostima, direktor Centra za mir Safet Oručević je kazao kako je nekada puno teže raditi na miru i pomirenju nego čak i ratovati jer je bol pomirenja nekada puno jača i veća od svih bolova u ratu.

"Ali, naša generacija je dužna istrpiti tu bol, za dobro novih generacija. I danas su mnoge rane otvorene, mnoge žrtve čekaju pravdu. Usprkos svemu, mi nemamo pravo zastati u procesima pomirenja, nemamo pravo vratiti se unazad jer bi to bio put u novu tragediju za sve naše narode", kazao je Oručević.
 
Claude Chirac, kćerka bivšeg predsjednika Francuske Jacquesa Chiraca, pročitala je pismo svog oca i njegovu čestitku Centru za mir za uloženi trud na očuvanju mira. 
 
"Stari most mora pronaći svoju simboličnu stranu luka koji približava narode koji zajedno čine BiH. Jedinstvenu BiH koja zauzima svoje mjesto u regiji i kojoj Europa treba pružiti ruku. BiH je stoljećima bila primjer tolerancije. Ona može i treba to ponovo postati. To je bila njena prošlost, a siguran sam da je to i njena budućnost", navodi se u pismu. 

U video-poruci bivši direktor UNESCO-a Federico Mayor Zaragoza poručio je kako je Stari most najprestižnije naslijeđe koje svi moraju čuvati kao simbol mira, suradnje i dobrosusjedstva, a Centru za mir zahvalile su i obitelji posthumnih laureata Hansa Koshnicka i sir Martina Garroda, koji su svoj životni vijek posvetili izgradnji mira.

Prisutnima se obratio i bivši europski upravitelj Mostara Ricard Perez Casado kazavši kako je slika Starog mosta koju je prije 20 godina ponio iz Mostara i dalje u njegovoj kući u Španjolskoj te da je "iza nas dvadeset godina zajedničke nade, nade u mir i suživot".

Zahvaljujući na nagradi "Mostar peace connection", glavni haaški tužitelj Serge Brammertz je kazao kako je multietničnost uništena u ratu, ali je ponovo izgrađena uz pomoć svih.

"Moj ured je pokušao odigrati svoju ulogu u procesu restauracije. ICTY će uskoro zatvoriti svoja vrata. Postigli smo važne rezultate, ali smo mogli postići više. Računamo na državna tužiteljstva da preuzmu ovaj važan posao. Nisu samo žrtve koje trebaju pravdu. Bez mira i pomirenja društva su osuđena da budu zamrznuta u konfliktu. Nadamo se da će sljedeće generacije biti drugačije, da ćemo im u nasljedstvo ostaviti mir i pomirenje", rekao je Brammertz.

Gostima su se potom obratili i dobitnici ovogodišnje nagrade "Mimar Mira", Senad Hadžifejzović, Sergio Šotrić i Vahid Halilhodžić, koji su poručili kako je u izgradnju mira i pomirenje potrebno uključiti cijelo društvo BiH.

Pored dodjele ovih nagrada utemeljena je i "Mostarska povelja mira" zbog napora onih koji rade na očuvanju mira i stabilnosti u regiji, a sinoć su je potpisali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegov gost premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Manifestacija "Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje" započela je zajedničkim prelaskom Starog mosta te simboličnim bacanjem cvijeća u Neretvu čime je odana počast svim žrtvama rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?