Eksploatacija

U Kaknju pronađena nafta 10. prosinca 1930. godine

nafta
11.12.2015.
u 07:00

Ovu činjenicu potvrđuje dokument koji je inženjer Ervin Pšorn u referatu od 12. prosinca 1930. uputio Rudarskom odjelu...

Na dan 10. prosinca 1930. godine rudarski stručnjaci u Kaknju su prilikom istražnih radova za potrebe eksploatacije ugljena pronašli naftu. Činjenicu potvrđuje dokument koji je inženjer Ervin Pšorn, tadašnji direktor Direkcije državnih rudarskih preduzeća, u referatu od 12. prosinca 1930. uputio Rudarskom odjelu Ministarstva šuma i ruda u Beogradu, te izvijestio kako je "duboka bušotina broj 10 na 347 m naišla na naftu".

Promjer bušotine bio je 120 mm, a za tri dana "kašikom" je izvađeno oko 2280 litara nafte. Točnim mjerenjem je utvrđeno kako je priljev 22 do 25 litara na sat, da nije bilo vode, i da je "kakanjska nafta" dosta gusta, "vrlo tamno smeđe boje s poprilično jakim mirisom. Prema viskoznosti se zaključuje da sadrži mnogo parafina. Do sada je pritok konstantan, plinovi neprekidno izlaze. Nafta se nalazi pod pritiskom jer se razina diže u koloni".

Zanimljivo je da se nakon ovog istražnog rezultata nije odustalo od traganja, nego su pozvani tada vodeći stručnjaci iz Geološkog zavoda u Beču, naftinih zavoda Gibelina u Čehoslovačkoj, te domaći stručnjaci, i po njihovu savjetu nastavljeno je istraživanje. Tijekom 1933.pri bušenja na lokaciji potoka Primač, na dubini od 92 m, pojavila se nafta s pritokom, prvih dana 120 l, a kasnije 5 l na dan, ali su u rujnu 1934. cijevi izvađene i sve bušotine su zatvorene. Ipak, traganja su nastavljena i kasnije. I danas je kod starijih Kakanjaca postoji dvojba "imali nafte u Kaknju"... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije