Dom zdravlja dogovorio s ustanovama u Sarajevu

U Kiseljaku uveden "zlatni sat" za spas života srčanim bolesnicima

09.08.2023.
u 19:08

Osim pravila "zlatnog sata", koje je uvedeno radi srčanih bolesnika, Dom zdravlja Kiseljak administrativne zapreke uspješno zaobilazi i kad su u pitanju teško stradali u prometnim nesrećama

Administrativne prepreke i udaljenost ne smiju biti smetnja kad je u pitanju ljudski život i njegovo spašavanje. Vođeni upravo tom idejom, čelnici Doma zdravlja Kiseljak odlučili su sa zdravstvenim ustanovama u Sarajevu, jednom privatnom klinikom, kao i Kliničkim univerzitetskim centrom sklopiti ugovor o zbrinjavanju kardiovaskularnih bolesnika u što kraćem vremenu, piše Večernji list BiH.

Spašavanje života

- S obzirom na stresan način života i nezdravu prehranu, 80 posto bolesnika otpada na kardiovaskularne. Znajući da su prvi sati u kojima se pomaže takvim bolesnicima nakon infarkta najvažniji, a bolnice u Novoj Biloj i Travniku su nam mnogo dalje od onih u Sarajevu i nemaju kardiološke odjele, odlučili smo pacijente zbrinuti u ustanovama u nama mnogo bližem Sarajevu.

Takav je pristup mnogima spasio život i to je najvažnije. Papir trpi sve i papirologiju rješavamo naknadno - kaže dr. Nino Baban, ravnatelj Doma zdravlja Kiseljak, o pravilu "zlatnog sata" koje u korist pacijenata prakticira ova zdravstvena ustanova pokazujući tako na djelu da administracijske prepreke nisu i ne smiju biti važnije od zdravlja i života pacijenata. Dom zdravlja Kiseljak ima i moderan kardiološki odjel na kojem rade liječnici specijalisti, a opremljen je i suvremenim dijagnostičkim uređajima, uključujući i ultrazvučni uređaj i ergometriju. - Dijagnostika i pružena pomoć na vrijeme, uz to što spašavaju živote, i za sustav su najjeftiniji - ističe dr. Nino Baban.

Naravno, važno je i da pacijenti navrijeme prepoznaju simptome bolesti srca i jave se liječniku. Najčešći su bol i pritisak u grudima, mučnina, umor. Kod oboljelih od dijabetesa, koji su posebno rizična skupina, simptomi su nešto drugačiji zbog oštećenih osjetila i uglavnom su to konstantna mučnina, vrtoglavica, znojenje, kratak dah.

Osim pravila "zlatnog sata", koje je uvedeno isključivo radi srčanih bolesnika, Dom zdravlja Kiseljak administrativne zapreke uspješno zaobilazi i kad su u pitanju teško stradali u prometnim nesrećama. - Jedan dio koridora Vc prolazi i kroz Kiseljak te su nesreće koje se događaju na autocesti uglavnom i najteže. Kad se one dogode, izlazimo na teren i pomažemo stradalima zbrinjavajući ih ovisno o težini ozljeda. Isto pravilo primjenjujemo i kod ozlijeđenih na ostalim cestama u našoj općini. Uvijek u korist pacijenata i spašavanja života - kaže ravnatelj Doma zdravlja dr. Nino Baban.

Obuka na KCUS-u

Zdravstvena ustanova kojoj je na čelu napravila je i značajan iskorak u obuci zaposlenih u Službi hitne medicinske pomoći.

Tako je 12 djelatnika prošlo dvomjesečnu obuku u Hitnoj pomoći Kliničkog centra u Sarajevu te im stečene vještine i znanja pomažu pri obavljanju posla koji često zna biti ne samo prva već i najvažnija karika u spašavanju ljudskih života. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije