INkluziV

U Kopanicama pokreću proizvodnju lamipona, u planu je i prvi hostel

10.04.2019.
u 16:10

INkluziV d.o.o. Orašje posebna je tvrtka za isticanje u svakom segmentu svoga isključivo humanog rada. Radi se o novoosnovanome gospodarskom društvu za zapošljavanje osoba s invaliditetom i prva je takve vrste osnovana tvrtka u Bosni i Hercegovini u vlasništvu Crvenog križa općine Orašje. Zapošljavaju čak 29 osoba od koji je 12 s invaliditetom, no to im nije prepreka da svakodnevno obavljaju poslove koje ih čine punopravnim članovima zajednice, ističu u INkluziVu.

Imaju i pržionicu kave

- Glavni nam je cilj zaposliti isključivo marginaliziranu skupinu građana, dakle invalidne osobe, žene i mlade, ali i osobe treće životne dobi kojima možda treba tek nekoliko godina do mirovine. Trenutačno zapošljavamo 29 osoba od kojih je 12 s invaliditetom, a 13 osoba upućeno je na obavljanje poslova kućne njege i za pomoć u kući. Invalidne osobe dolaze redovito u prostorije Crvenoga križa Orašje i izrađuju najrazličitije predmete od prirodnih materijala, košarice, aranžmane, ukrasne predmete, bedževe, privjeske, čestitke i sve ono što može uljepšati okolinu. Imamo i pržionicu kave. Oni koji ne mogu doći do radnih prostorija, svoj posao obavljaju doma - objašnjava ravnateljica INkluziVa Katarina Orkić, magistra socijalnog rada.

U Upravi INkluziVa četiri su visokoobrazovane osobe koje koordiniraju cijeli posao i osobito su angažirane na izradi projekata kojima osiguravaju stabilnost funkcioniranja gospodarskog društva. Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine financira projekt kroz plaće za invalidne osobe, a za ostale zaposlenike Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja Posavske županije.

Očistili zapuštenu školu

INkluziV d.o.o. ima u planu pokretanje proizvodnje na istoku općine Orašje, u selu Kopanice koje je posebno stradalo tijekom Domovinskoga rata, a onda i u poplavama 2014. godine.

- Do sada smo uspjeli očistiti cijeli prostor zapuštene škole u Kopanicama i on je spreman za daljnje radove koji ovise o financijama i spremnosti zajednice da ulaže u projekt. Namjera nam je tu useliti proizvodni pogon lampiona. Također nam je Mjesna zajednica ustupila i jedan lokal za otvaranje trgovine, inače, jedine u Kopanicama. Aktivni smo i na projektima jer se pripremamo za prijavu novog projekta prema federalnom Fondu za rehabilitaciju da bismo osigurali sredstva za sjedište tvrtke, dodatno zaposlili i ujedno taj prostor uredili kao prvi hostel u Posavini - zaključuje ravnateljica INkluziVa, inače magistra socijalnoga rada Katarina Orkić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije