u prostorijama škole

U Livnu otvorena spomen soba poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima

21.07.2018.
u 14:14

Otvaranjem ove sobe pokazali smo svoju snagu, volju i odlučnost te smo od zaborava spasili 111 poginulih, preminulih i nestalih branitelja  u razdoblju od 1991. do 1995. godine s područja Livna, kao i branitelja iz drugih krajeva koji su pognuli na livanjskoj bojišnici - kazao je Brnić.

U organizaciji Udruge za prosperitet Dobro - Livno i suorganizatora Župnog ureda u Vidošima u petak je, povodom proslave svetog Ilije u livanjskom naselju Dobro, u prostorijama mjesne škole svečano otvorena spomen soba poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Ideja o spomen sobi postoji već dvadesetak godina, a zamišljena je da istodobno ima memorijalnu, informativnu i edukacijsku svrhu, kazao je Feni jedan od organizatora Draško Brnić.

Spomen soba zauzima 50 m2 i sastoji se od tri međusobno povezane prostorije.

- Prva, najmanja prostorija, predstavlja vrijeme pripreme za rat, druga mjesto trajnog spomena na Livanjsku brigadu Petar Krešimir IV, dok  treća predstavljati spomen na Dobrinjsku satniju odnosno Samostalnu satniju Marijan Brnić - kazao je Brnić, naglasivši kako je važnost samog prostora i mjesta u tome što je u njoj utemeljena livanjska ratna brigada.

Realizacija projekta, čija vrijednost u dosadašnjoj fazi iznosi oko 19 tisuća maraka, trajala je pet mjeseci.

- Otvaranjem ove sobe pokazali smo svoju snagu, volju i odlučnost te smo od zaborava spasili 111 poginulih, preminulih i nestalih branitelja  u razdoblju od 1991. do 1995. godine s područja Livna, kao i branitelja iz drugih krajeva koji su pognuli na livanjskoj bojišnici - kazao je Brnić.

U novootvorenom mini muzeju osim fotografija poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s ovog prostora, izložene su i druge fotografije nastale tijekom Domovinskog rata, zatim obilježja livanjskih postrojbi, dokumenti, ratni rekviziti, neke vrste naoružanja, odore i slično.

- Još nam predstoji prikupljanje dokumentacije koja će biti trajan proces u formiranju ove mini muzejske postavke spomen sobe - istaknuo je Brnić.

Otvaranju spomen sobe nazočili su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?