koristi se za inhaliranje

U ljekarnama vlada nestašica Ventolina koji olakšava disanje

tablete
11.01.2024.
u 18:07

Dok na policama ovog lijeka nema, iz Agencije za lijekove BiH istaknuli su da im do sada nositelji dozvola nisu prijavili nestašicu

U ljekarnama koje pripadaju JU Apoteke Sarajevo već 10-ak dana nemoguće je pronaći rastvor Ventolin koji se koristi za inhaliranje. Kako su za Faktor kazali iz nekoliko ljekarni, javna ustanova imala je zalihe Ventolina, ali su one trajale do prošlog tjedna.

- Više ga nemamo, niti imamo informaciju od dobavljača kada bi ga moglo biti - kazali su iz jedne od ljekarni. Ista je situacija i u privatnim ljekarnama. Iz ljekarne Delfin kažu kako oni trenutačno nemaju ništa za inhalaciju. - Mi već dulje nemamo Ventolin, a nestalo je i Atroventa. Kad će ih biti, ne znamo - istaknula je zaposlenica.

Kaže kako su dva moguća razloga nestašice - ili je velika potražnja ili navrijeme nisu nabavljene potrebne količine. Rastvor Ventolin je bronhodilatator koji, prema riječima prim. dr. Enise Mulalić, pedijatrice, širi bronhe koji su, uslijed alergijske reakcije, stinuti pa zrak teže prolazi, a problem može biti i nagomilani sekret.

I u ljekarnama u RS-u je gotovo nemoguće pronaći rastvor Ventolin, koji je potreban za inhaliranje, a kako ističu pacijenti koji su se susreli s ovim problemom, na policama ljekarni ne može se naći ni zamjena za njega. Kako je istaknula Dajana M., majka jednogodišnjeg dječaka kojem su propisane inhalacije, spomenuti rastvor nisu uspjeli pronaći u Banjoj Luci.

- Propisali su nam inhalaciju Ventolinom, međutim, ni u jednoj ljekarni, a obišli smo ih mnogo, nismo ga uspjeli pronaći. Rekli su nam da ga ne mogu nabaviti, a i da nemaju njegovu zamjenu - rekla je.

S druge strane, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH istaknuli su za Nezavisne da im do sada nositelji dozvola nisu prijavili nestašicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije