Siječanjski radovi u masliniku Joze Vuletića iz Podžablja

U maslinarstvu samo trud daje rezultate

20.01.2022.
u 19:01

Razgledajući starim putom prema Neumu maslinike u okolici Broćanca, uočili smo čovjeka kako radi oko maslina. Preskočili smo preko omanjeg zidića kako bismo porazgovarali o maslinama i maslinarstvu. Kad smo se primaknuli bliže, shvatili smo da smo maslinara Jozu Vuletića već upoznali u uljari u Čapljini. Maslinara je iz okrajka promatrao još jedan čovjek kojeg Jozo predstavi kao savjetnika Slavka Katića. Naravno, potekla je priča o radovima u masliniku, piše Večernji list BiH.

Podneblje za masline

- Nema se vremena za čekanje, ovo je pravo vrijeme za radove u masliniku - kaže Jozo, pa nastavlja:
- Završio sam gnojidbu stajskim, evo sada i umjetnim gnojivom, okopao i pripremio za sezonu. Umjetno gnojivo je puno poskupjelo, ali ako nećeš dati, nećeš ni ubrati - kaže Jozo te nakon što smo uočili da je sastav tla kamen, tzv. pločar, što je loša podloga za svaku kulturu, i upitali ga kako je u tom specifičnom tlu uspio zasaditi masline, pojašnjava:
- Trebalo je dosta tuda i rada. Najprije sam svaku rupu morao minirati, kamen vaditi pa tek onda masline saditi. Masline se dobro drže u ovom kršu, jer ih kamen hladi. Bolje se drže u ovom kršu kad je suša nego na parceli gdje je sama zemlja. Ovdje sam posadio 93 stabla, a ukupno ima 290 maslina - s ponosom ističe Jozo te dodaje: - Od prošle berbe ulje je bilo dobro, oko 17% bio je urod maslina s ovoga terena! Ovo podneblje odgovara maslini. U mjestima Podžablje i Broćanac, gore do Graca, masline imaju najveći i najbolji urod. Ne znam zašto, ali valjda što je otvoreno prema moru. Dolje prema Neumu su brda, a ovdje je prema jugozapadu brisani prostor prema moru, a za maslinu je dobro da ima vjetra. Kad ima bure, onda nema paunovog oka, nema bolesti. - Ljudi su se posvetili maslinarstvu, rade i sada, ali problem je što ne mogu dobiti poticaje. Evo, na primjer, ja sam posadio 290 maslina, a nisam dobio ni marku poticaja. Nisu sređene zemljišne knjige. Tu bi i Općina mogla pomoći. Namjeravam saditi još sedam duluma, svaka pomoć mi je dobro došla. Međutim, zemlja je još na pradjedu, za sređivanje bi trebalo i novca i vremena - govori Jozo te dodaje da će umjesto oblice saditi talijanske sorte leccino, pendolino i lastovku. - Rađaju svake godine - otkriva Jozo razlog svoje namjere te ističe:
- U maslinarstvu samo rad i trud daju rezultate.

Litra 30 maraka

Od Joze doznajemo da je na neumskom području maslinovo ulje poskupjelo. - Ulje je poskupjelo. Sad je litra oko 30 maraka. Može se prodati, ja sam imao oko 300 litara ulja i sve je otišlo - kaže Jozo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?