Na sljedećoj sjednici Doma naroda prijedlog izmjena Izbornog zakona

U Mostaru jedna izborna jedinica 
kao i drugdje u BiH

Stari most
Foto: VL FOTO
05.04.2014.
u 09:52

SDA - HDZ usuglasili su se oko posebnih režima u srednjoj Bosni i HNŽ-u u kojima bi bili i Mostar i Travnik

Na sljedećem zasjedanju Doma naroda Parlamenta BiH naći će se amandmani koje je izaslanica Borjana Krišto uputila vezano uz izmjene Izbornoga zakona oko Mostara čime bi se do kraja pojednostavilo održavanje izbora u ovome gradu i u značajnoj mjeri ga izjednačilo s načinom biranja u drugim općinama i gradovima.

Nalog Ustavnog suda

Izmjena Izbornog zakona jednaka je obveza proistekla iz presude Ustavnoga suda BiH od prije četiri godine za sve slučajeve, no za razliku od presude “Sejdić - Finci”, gdje je Tužiteljstvo čak otvorilo istragu, o ovome slučaju nema niti naznake za takvo što. Poništavanjem dijela izbornog zakonodavstva BiH, u Mostaru se nisu mogli održati izbori u listopadu 2012. godine zbog čega grad praktično dvije i pol godine nema legalnog saziva Gradskog vijeća. To je dovelo do toga da i cijela izvršna vlast funkcionira otežano. Krišto, koja je i predsjednica hrvatskog kluba u Domu naroda, predložila je da sastav Gradskog vijeća i dalje čini 35 članova koji bi se birali u jednoj izbornoj jedinici. Gradska izborna jedinica, objasnila je u amandmanima na Izborni zakon BiH Borjana Krišto, obuhvaćala bi cijelo područje grada. Pri tome svaki od konstitutivnih naroda mora imati u Gradskom vijeću najmanje četiri svoja predstavnika kao što je u Statutu Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Zenice... No, u Mostaru piše da svaki od konstitutivnih naroda može imati najviše 15 vijećnika, što predstavlja diskriminaciju i nejednaku vrijednost glasova. Također se navodi i da nacionalne manjine u Mostaru moraju imati najmanje jednoga vijećnika.

Ashdownove izmjene

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ranije utvrdio da broj birača u izbornim jedinicama u gradskom području Grada Mostara varira za čak 400%, a da pri tome svaka izborna jedinica bira jednak broj vijećnika u Gradsko vijeće. To je posebno uočljivo u usporedbi izbornih područja Mostara Jugoistok i Jugozapad. Time je jasno utvrđeno kako su odredbe Izbornog zakona koji je nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown neustavne i protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?