JU "Dječji vrtići"

U Mostaru na listama čekanja za vrtić stalno je 100 i više djece

14.12.2015.
u 07:00

"S jelovnika smo izbacili paštete, salame, slatkiše. Pokušavamo se priključiti projektu 'Zdravo jedi, zdravo rasti'" , kazala je Kegelj

"Stalno imamo do stotinu djece na listi čekanja. Vrtići se popune već prvi dan upisa u lipnju zbog toga što je kronični nedostatak kapaciteta u Mostaru, pogotovo u pojedinim dijelovima grada.

Porast broja djece

Propisani standardi nam nalažu koliko će skupine u vrtiću imati djece, a to je maksimalno 26 po skupini, a zakon dopušta povećanje 10 posto, dakle 28 djece", kazala je u razgovoru za Večernji list ravnateljica JU "Dječji vrtići" Mostar Danijela Kegelj s kojom smo razgovarali o stanju u ovoj ustanovi, potrebama i problemima.

"Jaslice su također popunjene, s tim što popunjenost varira od godine do godine. Prošle godine smo imali znatno manji pritisak na jaslice, dok je on ove godine konstantno velik. Trenutačno u jaslicama imamo 60 djece, a najmanje 30 djece čeka", kazala je Kegelj.

"Cijene vrtića su već godinama iste. Formirane na način da se napravi ekonomska cijena i Upravno vijeće to predloži osnivačima na suglasnost. Trenutačna ekonomska cijena koju plaćaju Grad i roditelji po pola je 360 KM, međutim, ona je najmanje 400 KM, s obzirom na to kada se pogleda u posljednjih 5 godina što je sve poskupjelo. Već godinama je cijena jaslica 190 KM, cjelodnevni boravak 160 KM, poludnevni 120 KM, igraonički 60 KM, s tim što imate niz povlastica vezanih uz broj djece, broj izostanaka i sl. JU 'Dječji vrtići' Mostar ima pet jedinica, a svaka jedinica, tj. svaka kuća, za sebe ima različit broj skupina. Stalno je zaposleno 49 djelatnika", naglašava Kegelj. Jelovnik je, kako nam je kazala Kegelj, prema standardima prilagođen dobi djece.

Ono što smo uspjeli i čime smo zadovoljni je to što smo izbacili paštete, salame, slatkiše i sl.

Kvalitetan rad

"Pokušavamo i nadamo se kako ćemo se priključiti projektu 'Zdravo jedi, zdravo rasti' gdje su vidljivi pomaci", kazala je.

"Na djeci se jako vidi radi li se s njima ili ne. Naravno, nije sve idealno, puno morate raditi na konceptu pristupa odgojiteljica, pa i onih mlađih. Malo je tu neusklađenosti između prakse, znanstvenih saznanja, fakulteta, nastavnih planova i programa. Puno je posla da bi se dobila kvaliteta. Imali smo ugovor s fakultetom, mnoge studentice su prolazile gotovo sve kroz praktični dio pa to daje priliku da među njim upoznate one koje i volontiraju, koje mogu biti i buduće suradnice", kazala nam je ravnateljica Kegelj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije