najave iz novalićevog ureda

U narednih desetak dana u FBiH bi trebalo stići dva puta po 250.000 doza cjepiva

CJEPIVO
06.04.2021.
u 21:36

U Federaciju BiH u narednih desetak dana trebalo bi stići dva puta do 250.000 doza cjepiva protiv COVID-19. Rečeno je to iz Ureda premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića.

- U ovom trenutku imamo desetak ponuda u opticaju. Ono što je nama prioritet jeste da što prije dobijemo cjepivo, ali nažalost, u ovom trenutku nemamo nijednu tvrtku koja nam to daje. Imamo dvije strane tvrtke koje su se sada pojavile i koje traže velefarmacije u BiH da preko njih uvezu cjepivo. Otprilike ono što bismo mogli očekivati u narednih desetak dana jeste nabavka dva puta po 250.000 cjepiva – objasnili su iz ureda premijera Novalića, piše Faktor. 

Dodaju kako se vode tijesni pregovori, a komunicira se i s proizvođačima.

- Premijer bi sutra trebao imati video sastanak s direktorom Ruskog investicionog fonda u vezi nabavke cjepiva Sputnik V kako bismo ih što ranije dobili – istaknuli su iz Ureda premijera.

Na pitanje, dokle se došlo sa nabavkom 500.000 doza Sinopharm cjepiva, odgovorili su kako se još uvijek čeka potvrda informacije.

- Vladi Federacije BiH nisu u prioritetu niti cijene, niti vrsta cjepiva. Ono što je prioritet jeste da bilo koje cjepivo što prije dođe i da se počne s cjepljenjem građana. Prioritet nam je da u prvom krugu nabavke što prije dobijemo milijun doza kako bismo mogli cijepiti oko pola milijuna stanovnika, što je više od 28 posto stanovništva u BiH, to bi nam dalo jamstvo za smanjenje broja novozaraženih osoba – naglasili su iz ureda premijera Vlade Federacije BiH.

Kako navode u Ministarstvu civilnih poslova BiH, do kraja svibnja kroz COVAX mehanizam očekuje se dolazak u BiH još 82.400 doza AstraZeneca cjepiva, a u drugom tromjesečju ove godine uslijedit će nova alokacija Pfizer/BioNTech cjepiva za BiH u iznosu od 100.620 doza.

BiH bi i od Europske unije trebala dobiti 892.000 doza cjepiva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?