28. obljetnica osnutka

U našem sjećanju nikada ne smijemo izbrisati branitelje, zato ga obnavljamo

04.03.2021.
u 16:56

U prigodi obilježavanja 29. godišnjice osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a, prve postrojbe u BiH koja je pružila otpor tadašnjem neprijatelju, preživjeli hrvatski branitelji i ostali vjernički puk Bosanske Posavine u molitvi su se jučer prisjetili svojih 426 poginuli i nestalih branitelja te brigade, piše Večernji list BiH.

Brojna izaslanstva

Kroz brigadu je ustrojeno 4955 pripadnika, od toga je oko 8 posto poginulo te ranjeno 1417, što je 37 posto od ukupnog broja. U župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu misu za sve poginule predvodio je domaći župnik vlč. Antonio Čutura, u koncelebraciji su bili plehanski gvardijan Anto Tomas, mons. Bosiljko Rajić, župnik u Novom Selu, vlč. Ivan Ravlić, župnik u Tesliću, i vlč. Pavo Brajnović, župnik u Posavskoj Mahali kod Odžaka, a svirao je dekan derventski fra Ivan Marić. Bilo je nazočno oko 70 vjernika uz poštivanje epidemioloških mjera zbog koronavirusa. Na početku svete mise domaćin, vlč. Antonio Čutura pozdravio je izaslanika potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Vladimira Bergmana, ravnatelja u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Zorana Piličića, generalnog konzula RH u Banjoj Luci, Marijana Kopića, ministra u Vladi PŽ-a, Pavu Šljivića, savjetnika predsjednika Federacije BiH, Mladena Begića, ministra branitelja ZHŽ-a i voditelja Odjela za branitelje HVO-a u HNS-u, Nikicu Tomića, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Herceg Bosne, Josipa Jerkovića, dopredsjednika RS-a i dopredsjednika HDZ-a BiH, Davora Čordaša, člana Predsjedništva HDZ-a, te vijećnika u Vijeću naroda RS-a Ivu Mijića, predsjednika Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a, Viktora Jerkovića, dopredsjednika Skupštine općine Brod, predstavnike braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svećenike i ostali puk. U propovijedi je vlč. Čutura naglasio kako našim braniteljima pripada zahvalnost.

- Zato obnavljamo sjećanje da ne umru u našim mislima i razgovorima, da naše pamćenje ne bude izbrisano u odnosu na njih. Okupili smo se jer vjerujemo u uskrsnuće naše, naših branitelja jer su branili svoju domovinu, obitelj i sve nas.

Oni su naši mučenici, trebamo cijeniti njihovu prolivenu krv. Zato je sveta misa ono najbolje što možemo dati za njih - rekao je, između ostaloga, propovjednik. Na gradskom groblju u B. Brodu kod spomen-obilježja pokojnim braniteljima vijence i lampione položili su obitelji nestalih i poginulih branitelja Domovinskog rata, izaslanik ministra branitelja RH Tome Medveda, pomoćnik Vladimir Bergman, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić, izaslanstvo Ministarstva branitelja Posavske županije s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata HVO-a i HV-a, izaslanstvo HNS-a, izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu s dopredsjednikom HDZ-a BiH Josipom Jerkovićem, članom Predsjedništva HDZ-a Davorom Čordašem, potom savjetnik predsjednika FBiH Pavo Šljivić, ministar u Vladi Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Ivo Mijić, predsjednik udruge Nikica Tomić, Udruga Posavljak i Udružene snage BiH.

Vijenci i u Slavonskom Brodu

U dvorani župnoga ureda u B. Brodu u povodu ove obljetnice govorio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosanskobrodske brigade HVO-a Ivo Đogaš. Kako je velik broj branitelja pokopan u Slavonskom Brodu, vijenci su položeni i na Gradskom groblju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije