Hladnoća ne prestaje

U Novu godinu ćemo ući okovani ledom u BiH

snijeg, hladnoca
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
30.12.2014.
u 09:44

Hladna ciklona koje je zahvatila BiH tijekom proteklog vikenda i donijela snježne oborine u cijeloj zemlji prouzročila je mnogobrojne poteškoće, od kaosa u cestovnom prometu, otkazivanja zrakoplovnih letova do prekida isporuke električne energije. Prognoze za sljedeće dane nisu optimistične pa se tako očekuju jaki udari vjetra, a hladni val donijet će niže temperature. Sudeći prema najavama prognostičara, izuzetno hladno vrijeme ispratit će nas iz stare i uvesti u novu godinu.

Otežan promet

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kraj godine će obilježiti niske temperature, a novogodišnja noć će biti najhladnija. Temperature će biti od minus 17 do minus 12. Živa u termometrima ni na jugu neće prelaziti ništicu. U Hercegovini će biti od minus šest do minus tri stupnja. Zbog snijega, promet se na većini cestovnih pravaca u BiH odvija otežano i usporeno. Posebno na dionicama Sarajevo-Olovo-Kladanj, Prozor-Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno, Donji Vakuf-Travnik i Bugojno-Kupres. Zbog snježnih nanosa, cesta Posušje-Blidinje (na dijelu od Mihalja do Blidinja) potpuno je obustavljena za promet. U nedjelju poslijepodne su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo zabilježene velike gužve jer su otkazani neki letovi. Naime, brojni zrakoplovi nisu mogli sletjeti u zračnu luku zbog loših vremenskih uvjeta. U svoje zemlje su se vratili zrakoplovi iz Beča, Ljubljane, Zagreba i još nekih gradova. Jučer su letovi BH Airlinesa za Beograd i Austrian Airlinesa za Beč s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu otkazani, ali prema informacijama iz zračne luke, uzrok su operativni razlozi. Nakon nedjeljnog kolapsa u prometu zbog snježnih oborina, jučer je probleme pravila orkanska bura. Na makarskom primorju orkanska bura puhala je 90 kilometara na sat, a na udare i do 160 km na sat. Orkanska buda otežava promet i podno Velebita. U Zadru je dostizala udare i do 200 kilometara na sat.

Otvorena skijališta

Snijeg, koji u većem dijelu zemlje neprestano pada i uzrokuje brojne probleme, obradovao je ljubitelje skijanja. Otvorena su skijališta na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, te na Vlašiću i Kupresu. Danas će novo naoblačenje sa sjevera uvjetovati snijeg u Bosni. Više sunčanog vremena i bez oborina će biti u Hercegovini. Vjetar u Bosni slab, u Hercegovini bura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?