Natprosječno visoke temperature loše djeluju na zdravlje

U novu godinu ušli smo s respiratornim infekcijama, gripom, ali i COVID-om

storyeditor/2022-12-13/dreamstime_xl_82281654.jpg
Dreamstime
03.01.2023.
u 21:45

Neuobičajeno za ovo doba godine, snijega nije bilo tijekom blagdana, a najviše se očekivao u novogodišnjoj noći kako bi osjećaj bio potpun. Snježni pokrivač nismo imali priliku vidjeti, ali dodatno su sve iznenadile natprosječno visoke temperature za ovo razdoblje, koje su "vladale" posljednjih nekoliko dana 2022., a s njima smo ušli i u novu godinu.

Virusne infekcije

Iako se većina građana raduje toplijem vremenu, posebno zbog visokih cijena energenata, ovakvo vrijeme pogodovalo je širenju virusa. U jeku je sezona respiratornih bolesti i viroza nakon što su u protekle dvije godine epidemiološke mjere protiv COVID-a gotovo potpuno potisnule ostale slične bolesti. Tijekom blagdana hitni odjeli u bolnicama, posebno pedijatrijski, bili su zagušeni pacijentima. Raste broj oboljelih od viroza i gripe, a ni korona nije nestala. Akutne respiratorne infekcije pune ambulante domova zdravlja diljem zemlje. Liječnici ističu da su infekcijama posebno podložna djeca, koja su i glavni prenositelji. Uz to, sve češće se može čuti i termin "produljeni" ili prolongirani COVID. Kako ističe infektologinja Aleksandra Radojčić, aktualno je najmanje 150 virusnih infekcija, ne računajući gripu. – Očekujemo da počne i gripa polovinom siječnja, jako je teško bilo koju infekciju razlikovati jednu od druge, ali gripa ima specifičnu kliničku sliku. COVID sliči svim drugima, ali uradi se brzi test ili PCR - kazao je Radojčić za BHRT. Iako je u prethodne dvije godine zabilježena vrlo niska stopa obolijevanja od gripe, prema riječima dr. Sanjina Muse, rukovoditelja Službe za epidemiologiju, očekuje se da će ovi brojevi sada biti veći. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u ovom entitetu prijavljeno je 938 slučajeva obolijevanja od gripe iz osam županija, što je stopa incidencije od 42,9 oboljelih na 100.000 stanovnika. Radi se o virusu tipa B, a očekuje se da će epidemijski prag biti prijeđen polovinom siječnja, dok će vrhunac obolijevanja uslijediti krajem siječnja i početkom veljače.

Uskoro pad temperature

Ipak, nakon natprosječno visokih temperatura za ovo doba godine, stižu i očekivana zahladnjenja koja bi mogla barem smanjiti broj oboljelih od viroza. Prema tvrdnjama Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, niže temperature možemo očekivati od 8. i 9. siječnja, moguće i ispod 0 °C. - Ni to nije ono što je uobičajeno za siječanj, to je natprosječno visoka temperatura, ali u kontekstu ovog trenda visokih temperatura od 8. siječnja možemo očekivati značajniji pad vrijednosti temperatura zraka kako minimalnih tako i onih maksimalnih. Padom temperatura možemo očekivati oborine koje će prijeći prvo na planinama u snijeg, tako da od 10. siječnja možemo očekivati snježne oborine u nižim nadmorskim visinama. Budući da je to dosta daleko razdoblje i da je vrijeme, posebno kada su oborine u pitanju, teško prognozirati na tako dugo razdoblje, pratit ćemo razvoj situacije, ono što nam daje naš numerički model - kazao je Krajinović za Hayat. •

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prijavljeno je 938 slučajeva obolijevanja od gripe

 

U jeku je sezona respiratornih bolesti i viroza nakon što su u protekle dvije godine epidemiološke mjere protiv COVID-a gotovo potpuno potisnule ostale slične bolesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?