proslavili svog zaštitnika

U oltar oraške crkve uklesali geslo Stepinca

11.02.2022.
u 20:00

Župi Orašje jedinoj u Nadbiskupiji zaštitnik bl. Alojzije Stepinac

Blagdan bl. Alojzija Stepinca prvi je patron koji se slavi u crkvenoj godini u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a župa blaženog Alojzija Stepinca Orašje duhovnim je sadržajima jučer proslavila svog zaštitnika, piše Večernji list BiH.

U svoj biskupski grb, kao vodilju svoga biskupovanja, bl. Alojzije Stepinac stavio je riječi psalmista: "In te, Domine, speravi! – U te se, Gospodine, uzdam!"

Ustrajna molitva

U novoizgrađeni oltar u župnoj crkvi u Orašju uklesane su te riječi, a na umjetnički način prikazane i na oltarskoj slici. Svojem je geslu ostao vjeran do kraja života i svoje pastirske zadaće. Župa je službeno osnovana 2006. i jedina je u Nadbiskupiji koja slavi ovog blaženika kao nebeskog zaštitnika. I u pandemiji je proslavila svog patrona dostojanstveno, kako je to činila kroz godine kada su župu vodili najprije fra Marko Oršolić, potom fra Jozo Puškarić, fra Anto Pušeljić, dekan Šamačkog dekanata, i sadašnji, fra Bono Kovačević. Kroz duhovnu pripravu za veliku svetkovinu vjernici su se pripremali ustrajnim molitvama i ispovijedima pod svetim misama devetnicama i misama trodnevnicama. Uoči Stepinčeva u oraškoj crkvi služene su mise trodnevnice koje je predvodio fra Zvonko Miličić, prof. u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko. Na patron župe i središnjoj svečanoj misi župnik fra Bono Kovačević pozdravio je tridesetak svećenika koji su sudjelovali u misnom slavlju (uz ostale, dekan Šamačkog dekanata fra Anto Pušeljić i gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić). Na poseban način pozdravio je svoje župljane i čestitao blagdan.

- Bl. Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati, a to je vjera u Boga, poštovanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom. Dobro je znao da se ne treba popuštati kada je u pitanju istina te mu je bilo draže prihvatiti patnju negoli iznevjeriti obećanje dano Kristu i Crkvi i izdati svoju savjest - kazao je župnik fra Bono. Euharistijsko je slavlje predvodio fra Bruno Ćubela, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U propovijedi se osvrnuo i na aktualno pandemijsko vrijeme, nezacijeljene ratne rane te prirodne katastrofe koje su dodatno otopile snove i potaknule novi val iseljavanja.

Kušnje današnjice

- Kušnje današnjeg vremena nisu puno različite od svega što se kroz povijest čovječanstva događalo - kazao je fra Bruno te posebno naglasio kako se trebamo ugledati na vrijednosti koje je za života pokazao bl. Stepinac. - Potaknuti njegovim primjerom, svakodnevno svjedočimo svoju vjeru. Tako živeći sigurno ostajemo na pravom putu da ostvarimo pravi smisao svog života - poručio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije