Popis stanovništva u BiH

U općini Sanski Most Hrvata manje za 60 posto

01.10.2016.
u 10:00

Sanski Most s okolicom smješten je uz srednji tok rijeke Sane, s osloncem na planinu Grmeč na zapadu te planine Mulež i Behremaginicu na istoku. Kroz općinu Sanski Most protječu rijeke Sana i osam rječica - Sanica, Dabar, Zdena, Bliha, Majdanska rijeka, Japra, Sasinka i Kozica, te nekoliko kraćih ponornica. Na sanskom području nalazi se nekoliko jakih kraških vrela koja su istodobno i izvori rječica Saničko vrelo, Dabarsko vrelo i vrelo Zdene. U selu Ilidža, podno planine Mulež, nalazi se jači izvor radioaktivne sumporne vode sa značajnim ljekovitim svojstvima. Na cijelom području nalazi se i nekoliko većih spilja, među kojima su Hrustovača, Dabarska i Fajtovačka spilja.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Sanski Most živi 41.475 stanovnika, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, ova općina imala 51.129. Broj muškaraca je 20.826, a žena 20.649.

Najviše Bošnjaka

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Sanskom Mostu danas žive 722 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 1824. Bošnjaka su 38.344, dok je Srba 1837. Ostalih je 375, 70 stanovnika je bez odgovora, dok se 127 osoba nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije