HU “Fra Mladen Hrkać” proslavila obljetnicu osnutka

U osam godina pomogli više od 8460 osoba u potrebi

HU "FRA MLADEN HRKAĆ"
18.06.2020.
u 15:06

U veljači 2020. Udruga je potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “REBRAND HR – Rehabilitirani branitelj Domovine Hrvatske” u okviru poziva “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata”

Na osnovi uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje izvaninstitucijskih socijalnih usluga i za pružatelje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi, morali smo značajno prilagoditi svoj rad i djelovanje. Dodatne poteškoće prouzročio je i razorni potres koji je pogodio Zagreb krajem ožujka, što je još više otežalo svakodnevni rad i funkcioniranje te zahtijevalo dodatnu prilagodbu na već nepovoljnu situaciju.

Sukladno svim mjerama i uputama nadležnih institucija, morali smo osigurati dodatne smještajne kapacitete kako bismo razmjestili korisnike te im osigurali sigurnost i mogućnost provođenja mjera samoizolacije. Naime, uputili smo apel javnosti i zatražili pomoć u rješavanju tog problema. Zahvaljujući prijateljima iz cijelog svijeta, od Australije do Europe, u manje od 24 sata osigurali smo sedam dodatnih smještajnih kapaciteta. Ovo je još jedan od primjera kako je običan čovjek udružen u zajedništvo najveća potpora i štit naše udruge te izvor koji nikada neće presušiti.

Sve naše aktivnosti nastavili smo provoditi nesmetano, uz poštivanje mjera i naputaka nadležnih institucija. Iznimno je značajno bilo da korisnici ne osjete “udaljenost” od nas, pa se sva komunikacija, uključujući i psihološku podršku, nastavila odvijati svakodnevno, ali na virtualnoj platformi (online ili preko telefona). S obzirom na odličnu suradnju sa zdravstvenim osobljem u zagrebačkim bolnicama, reagirali smo i na njihove brojne zamolbe koje su se odnosile na prijevoz i dostavu lijekova oboljelim osobama, prijevoz oboljelih osoba od bolnica do mjesta prebivališta te telefonsku psihološku podršku nekim njihovim pacijentima. Ova situacija i nama svima bila je jedan veliki ispit i izazov, ali i potvrda da je organizacija našeg rada na visokoj razini.

Provedba projekta sufinanciranog 
od Europske unije

U veljači 2020. Udruga je potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “REBRAND HR – Rehabilitirani branitelj Domovine Hrvatske” u okviru poziva “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata”. Projekt u iznosu od 1,978.934,31 kune sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.”.

Projekt se provodi u partnerstvu sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i udrugom HVIDR-a RH Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republika Hrvatske. Tijekom provedbenog razdoblja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima obitelji hrvatskih branitelja pružat će se usluge koje obuhvaćaju psihosocijalnu podršku, pomoć pri obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti i zdravstvenu skrb i njegu te prijevoz. Na taj način želi se poboljšati kvaliteta njihovih života te izgraditi njihovi ljudski potencijali za preuzimanje aktivne uloge u društvu.

Provedba ovog projekta označava veliki iskorak u djelovanju Udruge jer znatno poboljšava kvalitetu našeg rada i povećava opseg naših aktivnosti. Naša misija - pomoći čovjeku u potrebi - satkana je u svakom projektu. U ovom slučaju riječ je o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, kojima želimo pružiti podršku i jednu novu perspektivu.

Sporazumi o zajedničkoj suradnji 
s jedinicama lokalne i područne 
 samouprave

Projekt izgradnje objekta Dom Fra Mladen Hrkać ide svojim tijekom, ali smo isto tako svakim danom sve svjesniji da puno toga ne ovisi isključivo o nama. Evo, samo pogledajte kako je cijeli svijet preko noći stao zbog virusa COVID-19. No, čvrsto vjerujemo u realizaciju ovog projekta od iznimne važnosti i nacionalnog interesa koji će sutra biti primjer dobre prakse i humanosti, ali i uzor ostalim članicama EU-a i državama diljem svijeta. Posljednjih godinu i pol dana intenzivno radimo na upoznavanju predstavnika jedinica lokalne i područne samouprave u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj sa značajem i važnošću ovog projekta za sve njihove građane. Samo u 2019. godini obavili smo više od 100 sastanaka o toj temi. Konačni cilj nam je uključiti svaku jedinicu lokalne i područne samouprave u ovaj projekt, koje će, sukladno svojim mogućnostima, pomagati financiranje izgradnje, a kasnije i održavanje Doma Fra Mladen Hrkać. Iskrena hvala Općini Ravno, Gradu Vukovaru te Osječko-baranjskoj županiji kao prvim potpisnicima sporazuma o zajedničkoj suradnji sa Zakladom Fra Mladen Hrkać. 

Fra Miljenko Šteko, provincijal

Kad sam preuzeo službu poglavara ove provincije, Udruga “Fra Mladen Hrkać” već je bila registrirana i formirana, i evo, tijekom ovih godina postala prepoznatljiva i čini mnogo dobra. Smatram da je na dobrome putu i da valja nastaviti putem dobra. Sveto pismo uči nas da je naš konačni cilj i naša prava domovina nebo (usp. npr. 2 Kor 5,1), gdje neće biti nikakve boli ni patnje, gdje će biti obrisana svaka suza (Otk 7,17). Ali iz Svetog pisma možemo također iščitati da u našim rukama leži odgovornost za ovaj zemaljski život (usp. npr. 2 Sol 3,11-13) u kojem nas pogađaju svakojake nevolje i bolesti. Odgovorni smo ne samo za ono što učinimo nego i za ono dobro što propustimo učiniti. I zato nam valja živjeti odgovorno ovdje i sada. Kažu da se uspjeh ne mjeri po započetom djelu, nego po dosegnutome cilju. U DNK naziva i svrhe udruge “upisano” je činiti dobro. Neka to ostane i cilj. Zahvaljujem na svemu dosadašnjemu učinjenu dobru i neka Božji blagoslov prati sve djelatnike i volontere udruge. Čestitam i živjeli!

 

Ivan i Ruža Baketarić, RAMA

Sredinom veljače stigao sam na liječenje u Zagreb iz moje prekrasne Rame sa suprugom Ružom u pratnji. Dug me put još čeka, ali nadam se najboljem mogućem ishodu. Dolaskom u Udrugu dobio sam svu potrebnu pomoć, od materijalne do onog najvažnijeg - iskrenog ljudskog suosjećanja i podrške. Puno nam znači i što nismo sami u smještajnim kapacitetima jer lakše podnosimo sve što nam se događa kad međusobno možemo dijeliti i tugu i brigu, ali i sretne trenutke. Jedino što od srca želim svim tim dobrim ljudima u Udruzi je da im Bog da snage da se nikad ne umore od pomaganja bolesnima i ljudima u potrebi.

 

Marko, Marina i Veronika Dujmović, MOSTAR

Za nas je ovo bilo iznimno stresno i teško razdoblje koje smo uspješno prebrodili zahvaljujući podršci Udruge. Pružili su nam dom u kojem smo osjećali veliku sigurnost i mir. Njihova nesebična pomoć, susretljivost i ljubav u svakoj darovanoj stvari za nas je bila velika. Omogućili su nam da se ne moramo brinuti za sve ono bez čega čovjek ne može - za krov nad glavom, hranu, dobrotu i toplinu. Ne znamo na koji način se uopće moguće odužiti za ovakvo nešto. Ali jedno je sigurno - u našim molitvama uvijek ćete imati posebno mjesto. Kao mjesto neizmjerne dobrote i ljubavi, Humanitarna udruga “Fra Mladen Hrkać” uistinu je na ponos cijelom našem narodu.

 

Maja, Nevena i Ivan Manenica, METKOVIĆ

HVALA je mala riječ, ali izgovorena iskreno i duboko iz naših srca. HVALA svim dobrim ljudima u Udruzi što su nam otvorili svoja vrata. Bili smo u neizmjerno teškoj situaciji, shrvani bolešću naše Nevene. Oni su nas prihvatili i prigrlili kao svoju obitelj. Pružili nam ruku i čvrsto nas držali sve vrijeme. Velika HVALA svim volonterima na druženju s našom Nevenom jer bi uz njih barem na trenutke zaboravila svoj bol. HVALA na druženjima utorkom uz molitvu. To nam je puno značilo jer je dragi Bog uvijek uz nas, a posebice kada se molimo svi skupa. HVALA na svim iznenađenjima za 11. rođendan naše Nevene. HVALA za sedam mjeseci boravka u vašoj Udruzi gdje smo živjeli okruženi s puno topline i ljubavi. Od srca vam želimo puno zdravlja i blagoslova da možete i dalje drugima pružati ono što ste nama dali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije