planovi

U ovom formatu "Aluminij“ više ne može raditi, mora se mijenjati

aluminij
31.07.2019.
u 21:44

Federalna vlada upoznala se na sjednici u Mostaru s informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o trenutnom stanju u gospodarskom društvu "Aluminiju" d. d. Mostar.

Sastavni dio ove informacije su i Prijedlog koji je 25. srpnja upućen Vladi putem resornog ministarstva, izvještaji o stanju u društvu od 29. srpnja i o provedenoj proceduri gašenja proizvodnje, kao i Izvještaj o novčanim tijekovima „Aluminija“ za razdoblje od 1. siječnja do 10. srpnja 2019. godine.

Podsjetimo, uoči sjednice Vlade FBiH, održan je sastanak Uprave, Nadzornog odbora, Sindikata i Udruženja malih dioničara s čelnicima Vlade FBiH.

- Imali smo veoma konstruktivan pristup u razmtranju mogućih budućih pravaca djelovanja "Aluminija" nakon što je njegov rad prekinut 10. srpnja. U ovom formatu "Aluminij" ne može preživljavati zbog tržišnih okolnosti i zbog toga taj format mora biti promijenjen u narednom razdoblju. Pri tome su usvojene premise kojih ćemo se držati, pod broj jedan dati  mogućnost Upravi "Aluminija" i svim faktorima, odnosno jedno razdoblje do Nove godine da se pokuša restrukturiranje unutar postojećeg pravnog subjekta - kazao je nakon sjednice Federalne vlade Fadil Novalić, federalni premijer, prenosi Avaz. 

Ako to ne bude moguće, nakon toga će se, rekao je, sagledati druge mogućnosti, što bi, onda, značilo, pojasnio je, „prestanak ovog pravnog kontinuiteta i prelazak u neki drugi“.

- U tom razdoblju pokušavanja oživljavanja dijelova "Aluminija", bez Elektrolize, Ljevaonice i Anoda, koji traže od 60 do 70 puta manje struje nego što je bilo u vrijeme Elektrolize, mi ćemo pristupiti intenzivnom privlačenju potencijalnih partnera. Mi njih i sada imamo, ali su njihovi zahtjevi u ovo nervozno vrijeme relativno visoki i ne želimo ih ispuniti pod svaku cijenu - kazao je Novalić.

Zaključeno je, nastavio je, da kojim god rješenjem budemo išli, bilo s restrukturalnim ili promjenom pravnog kontinuiteta, prioritet su zaposlenici.

- Stoga smo kazali da se unutar tog procesa izvrši imenovanje četiri grupe zaposlenih, onih koji su danas za mirovinu i onih koji će za tri godine moći u mirovinu i kojima bi se uvezao staž - naveo je Novalić.

Iznio je i da su sljedeća grupa oni bez kojih tehnološki proces ne može, a potom oni koji se žele izjasniti za otpremninu, koja se, naglasio je, može dobiti samo iz sredstava poduzeća.

Naveo je da im je Uprava na današnjem sastanku dala nacrt plana restrukturiranja koji podrazumijeva operativne, financijske i tržišne odrednice. Jedan od zaključaka je i, kazao je, da se otvori data room, soba u kojoj se mogu dobiti informacije zainteresiranih strateških partnera.

Nermin Džindić, federalni ministar energije i industrije, rekao je da su danas prvi put vidjeli Plan restrukturiranja koji im je u formi nacrta iznijela Uprava i u narednih sedam dana će Vlada FBiH, kazao je, dobiti i službeni plan.

Taj plan će se, rekao je, realizirati u tri faze po prijedlogu Uprave. Prva faza je pokretanje Livnice, druga Anoda, a treća Elektrolize.

-Tražili smo dodatne podatke i nakon toga ćemo ponovno održati sastanak i razmotriti sve. Na sastanku smo čuli da se, u suštini, radi o poslovima usluge, dakle neko od kupaca doveze sirovinu, oni je pretope i isporuče ponovno tom istom kupcu obrađen proizvod. To bi bila prva neka faza, gdje bi se zaposlili svi kapaciteti Livnice - iznio je Džindić.

U vezi sa opskrbom električnom energijom, jedan od zaključaka, kazao je, jeste da je Vlada dala uvjetnu suglasnost da uprave "Aluminija" i "Elektroprivrede HZHB" kroz sudski postupak naprave sudsku nagodbu o reprogramu duga za električnu energiju uz grace razdoblju, a zatim dogovore način plaćanja budućih faktura.

Što se tiče drugih opskrbljivača, "Aluminij" je, kako je rekao, u procesu financijske konsolidacije te im je omogućeno da sa svim povjeriteljima naprave nagodbu i ta mogućnost traje do 6. prosinca 2019. godine.

Upitan hoće li se "Aluminij" naći u energetskoj bilansi Federacije, Džindić je naveo da taj pojam ne znači da treba nekome osigurati električnu energiju po uvjetima koji nisu tržišni.

- Elektroprivrede, i jedna i druga i bilo koja, moraju prodavati električnu energiju po tržišnim uvjetima, izvan toga je protuzakonita stvar. Dakle, "Aluminij" se može naći u energetskoj bilansi, ali nabavku električne energije mora raditi po tržišnim uvjetima - pojasnio je Džindić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije