Monitoring

U Parku prirode Hutovo blato slijedi redovito prebrojavanje ptičjih vrsta

ptice
06.01.2016.
u 22:23

Područje Hutova blata i delte Neretve u BIH i ove godine dio su međunarodne akcije Zimskog prebrojavanja ptica vodenih staništa (International Water Bird Census - IWC) koje će se održati u razdoblju od 07. do 20. siječnja 2016.godine.

U organizaciji Biroa za istraživanje vodenih ptica (Wetlands International) zimsko prebrojavanje ptica - IWC provodi se još od 1967.godine. Ovaj međunarodni program danas pokriva više od 25.000 močvarnih staništa u više od stotinu zemalja sa ciljem prikupljanja podataka o brojnosti i promjenama populacija ptica, vezanih za vodena staništa, koja su na svjetskom razini najosjetljivija na ljudske aktivnosti, kako bi se odredila najvažnija područja za njihov opstanak i pripremila strategija zaštite,korištenja i upravljanja područjima i vrstama. U Bosni i Hercegovini sa zimskim prebrojavanjem ptica - IWC započelo se 1998. godine.

Ovogodišnje zimsko prebrojavanje ptica (IWC) na području Parka prirode Hutovo blata i delte Neretve u BIH provodi se u sklopu projekta „Monitoring of birds and bird crime in Nature Park Hutovo Blato and Neretva Delta” kojeg provodi ekološka udruga "Lijepa naša" Čapljina, Lovačko društvo "Galeb" Čapljina, Park prirode "Hutovo blato", Euronatur i Ornitološko društvo "Naše ptice".

Aktivnosti na razini BIH provodi se u suradnji sa Udrugom za zaštitu ptica i prirode "Čaplja" Čapljina, Neretva Delta Forum – Mostar, Referentna grupa – Čapljina, Udruga „EHOO“ Čapljina Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centar za životnu sredinu - Banja Luka, Centar za održivi razvoj i ekologiju - Trebinje te Udruga "Naša Baština" - Tomislavgrad te drugim udruženjima i pojedincima koji čine jedinstvenu mrežu promatrača ptica na razini BIH.

Uspostavom sustavnog monitoringa/praćenja ptica močvarica i stanja krivolova na području Parka prirode "Hutovo blato" i delte Neretve od rujna 2015.godine pokazuje svoje rezultate kroz sve veću prisutnost ptica močvarica na ovim područjima. Ovogodišnje zimsko prebrojavanje omogućit će nam uvid u trenutno stanje populacije ptica močvarica tj. praćenje promjena u brojnosti i distribuciji pojedinih vrsta, bolje poznavanje manje poznatih vrsta, te sam značaj ovog području za ptice močvarice na razini BIH i u međunarodnom kontekstu.

Članovi NVO-a i djelatnici PP "Hutovo blato" pozivaju Vas da im se pridružite u ovoj sveobuhvatnoj akciji koja će se provoditi od 07. siječnja do 20. siječnja 2016.godine.

Sve informacije možete dobiti na službenim stranicama PP "Hutovo blato", web stranici ekološke udruge "Lijepa naša" Čapljina - www.eulijepanasa.ba.

Kontakt osobe: Josip Vekić:e-mail: josip.vekic2@gmail.com, Marinko Dalmatin: e.mail: marinko.dalmatin@tel.net.ba, Pero Zekušić: e-mail:ldgaleb@gmail.com

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije