Crni niz tragedija na kupalištima u BiH

U pet dana u rijekama i jezerima stradalo pet osoba

20.05.2022.
u 18:16

Dolaskom toplijeg vremena sve više građana dane će provoditi pored rijeka, jezera, na bazenima

Topliji dani su stigli, međutim, sezona kupanja još nije počela, a na bh. rijekama i jezerima život je u samo pet dana izgubilo pet osoba među kojima su i djeca, piše Večernji list BiH. Državljanin Slovačke utopio se u utorak na rijeci Uni pri prevrtanju čamca na lokaciji Štrbački buk. Na čamcu su bili skiper i četiri strana državljana, Slovak, Čehinja i dva Nijemca. Skiper, koji je vršio usluge raftinga u privatnoj produkciji, uspio je iz vode izvući tri strana državljanina, ali nije uspio spasiti Slovaka.

Utopilo se dvoje djece

Slovak je peta osoba koja je posljednjih dana život okončala u hladnoj rijeci. Naime, dan ranije u Jablaničkom jezeru infarkt je pokosio bivšega direktora HE na Neretvi Omera Macića. Njegov se automobil otkočio i sletio u jezero. Sišao je u jezero kako bi iz automobila izvadio dokumente i stvari. - Bio je srčani bolesnik, voda je bila hladna, a uz to se i uzrujao zbog događanja. U jednom trenutku se samo naslonio na splav i pao u vodu - kazali su mještani. Istog dana dogodila se još jedna tragedija. Petogodišnja djevojčica utopila se na području Laktaša. S roditeljima je bila na proslavi rođendana, kada je u jednom trenutku odlutala i, najvjerojatnije sama, ušla u bazen i utopila se. Tragedija se dogodila na izletištu na kojem je bilo mnogo ljudi, ali nitko nije primijetio kada je djevojčica odlutala. - Bilo je mnogo ljudi na rođendanu i svi su bili smješteni u jednu kućicu pored rijeke koja tuda protječe. Radi se o maloj i plitkoj rijeci, ali u sklopu nje jedan dio je pregrađen i napravljen je manji bazen. Tijekom dana većina gostiju kupala se na rijeci - ispričao je jedan od posjetitelja za Srpskainfo. U mjestu Golubinja kod Žepča u nedjelju je poginuo član posade Ekstremnog kluba "Orlovik" iz Žepča. Pri spuštanju gumenim čamcem smrtno je stradao. Prema riječima Elvedina Fišeka, glasnogovornika MUP-a ZDŽ-a, nesretni muškarac pao je u rijeku pri čemu je smrtno stradao. U vodama hladne Bune život je u petak izgubio trogodišnji dječak. S majkom, bakom, bratom i sestrom bio je u jednom restoranu uz rijeku. Nitko od obitelji i osoblja restorana nije primijetio da je dječak upao u rijeku. Tijelo je pronađeno kilometar nizvodno.

Upozorenje građanima

Dolaskom toplijeg vremena sve više građana dane će provoditi pored rijeka, jezera, na bazenima. Posljednji događaji još su jedna opomena za one koji idu na izlet i u blizinu vode. Iz GSS-a, stanica Sarajevo, za Avaz su rekli da se građani trebaju ponašati u skladu sa svojim mogućnostima te da ne trebaju precjenjivati svoje mogućnosti, bez obzira na to idu li na planinu ili kraj vode. Ako se o tim stvarima razmišlja pravodobno, do kobnih situacija ne bi trebalo doći. - Kada je riječ o djeci, molio bih roditelje da svoje mališane pored vode, brzih rijeka i brzaca nikada ne ispuštaju iz vidokruga, koliko god oni bili dobri plivači. Jedino se tako može izbjeći crni scenarij - kazao je Edin Zemetica, glasnogovornik GSS-a, stanica Sarajevo. Dr. Sabina Sarić savjetuje kako se ponašati na kupalištima i u blizini rijeka. Ističe kako kupači trebaju ulaziti postepeno u vodu kako ne bi došlo do nekih nemilih situacija. - Ako ste dugo boravili na suncu, ne smijete naglo ući u vodu jer to može biti kobno. Savjet je da pri ulasku u rijeku, jezero, bazen najprije smočite noge pa ruke kako bi se tijelo prilagodilo temperaturi vode, pa tek onda možete plivati ili boraviti u vodi. Također, kupanje se preporučuje u jutarnjim i večernjim satima, a treba ga izbjegavati od 11 do 16 sati jer je tada sunce najjače - rekla je dr. Sarić. Naglašava da je vrlo važno prilagoditi temperaturu tijela promjeni sredine. Nagli prelazi mogu biti kobni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?