opskrba lijekovima funkcionira

U pojedinim županijama u BiH cijene lijekova snizile i markice

30.10.2020.
u 07:00

Prekid opskrbe lijekovima u Hrvatskoj tema je o kojoj proteklih dana izvješćuju mediji, a u rješavanje problema uključio se i državni vrh. Preračunato u marke, samo bolnički sektor u RH duguje dobavljačima milijardu i 75 milijuna KM, dok iz ljekarničkog dijela iznosi 175 milijuna KM, piše Večernji list BiH

Bh. građani pitaju se što se u BiH događa kada je u pitanju opskrba lijekovima. Kako smo doznali, dugova ima, ali o brojkama se uglavnom ne govori, sustav uspijeva funkcionirati bez prekida opskrbe koja bi imala nesagledive posljedice za pacijente.

Bolnice i nabava lijekova

Razgovarajući s jednim farmaceutom iz veće tvrtke koja ima lanac ljekarni doznajemo da u BiH stvari s opskrbom lijekova ipak dobro funkcioniraju. - U BiH je nestašica nekih lijekova konstanta. I nevezano za koronu. U ovom sektoru radim 15-ak godina i ne pamtim godinu koja je bila bez problema. Međutim, trudimo se iscrpiti sve mogućnosti i nabaviti lijek koji je u određenom trenutku nedostupan i na kraju ipak dođe do svog potrošača - priča nam farmaceut. Kaže da koronavirus nije pogoršao stanje s opskrbom lijekova. - Mi se trudimo funkcionirati najbolje što možemo, da nijedan pacijent koji ima nekih problema ne ostane bez lijeka. Nažalost, dogodi se nekad da nekog lijeka nema dan-dva, ali zato uvijek kažemo pacijentu da ne čeka zadnji dan da ostane bez lijekova, nego neka olakša svima. Neka dođe u svoju ljekarnu, kaže da će mu za tjedan dana nestati lijekova i ako nekog lijeka nemamo, mi ćemo dati sve od sebe da uskoro bude dostupan. I nije pandemija koronavirusa poremetila tržište, sve funkcionira, pa i vitamine koje ljudi traže kao preventivu uspijemo dobiti - kaže nam. Kakvo je stanje s bolnicama i opskrbom lijekova pitali smo prvog čovjeka SKB-a Mostar dr. Antu Kvesića. - Niti bolnice mogu bez veledrogerija niti veledrogerije bez bolnica - kaže nam ravnatelj bolnice koja je snažnija iz godine u godinu, unatoč raznim problemima s kojima se susreće. Kvesić nam priznaje da dugova ima, ali i da situacija nije crna kao negdje drugdje. - Mogu reći da ima dugova, a ima i lijekova, funkcionira taj sustav kako-tako i zasad nemamo značajnih poteškoća - kaže nam ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesić.

Pozitivna stvar i fond

Kako stvari stoje, bh. građani ne moraju strahovati od nestašice lijekova i mogućnosti da se potpuno prekine opskrba. Farmaceut s kojim smo razgovarali uvjerava nas da od nekih većih potresa, kad je nabava lijekova u pitanju, ne treba strahovati. - Nitko to ne želi napraviti, pa i veledrogerije u ovakvom vremenu tolerirat će nemogućnost plaćanja više nego ikad, naravno, u razumnoj mjeri jer svi smo svjesni da jedan lijek nekome znači život - kaže nam. Ističe i jednu pozitivnu stvar. - U ovim teškim vremenima jedna dobra stvar je to što su u županijama u kojima je to omogućeno markice snizile cijenu nekih lijekova. Te godišnje markice su i jedan fond solidarnosti. Primjerice, kamo sreće da vama ove godine ne treba nijedan lijek, ali ste dali svoj doprinos da se nekome drugom kupi lijek jer su na temelju ukupno prikupljene svote snižene cijene nekih lijekova koji su nekad koštali od 100 do 500 posto više - zaključuje farmaceut, smirujući situaciju o kojoj se posljednjih tjedana govori.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?